Србија и Балкан

Животе нико не може да врати: Надежда и Дејан пре 24 године убијени у НАТО агресији

Иако је од трагичног страдања суграђана протекло више од две деценије, удари пројектила памте се добро
Животе нико не може да врати: Надежда и Дејан пре 24 године убијени у НАТО агресијиGetty © Steve Eason/Getty Images

Тело Надежде Петричковић (44) пронађено је у делу моста који није потонуо, док је тело Дејана Ђорђевића извучено из Западне Мораве тог 30. априла, 1999. године, када је НАТО бомбардовао стари мост на реци у центру Трстеника.

Трстеничани не заборављају жртве. И данас поподне су положили цвеће код Споменика погинулима у НАТО агресији и у борбама против албанских терориста од 24. марта до 10. јуна 1999. године.

"Надежда и Дејан погинули су пре 24 године током трајања злочиначке НАТО агресије. Том приликом је и челични мост, симбол нашег града, отргнут са обала Мораве и настојимо да из године у годину покажемо да смо достојни потомци, који памте и сећају се, генерацијама које стасавају сведоче о трагедији која је погодила нашу земљу", поручила је за "Новости" председница општине Трстеник Милена Турк.

У реку су Трстеничани бацили венац незаборава за Надежду и Дејана, али и 17 Трстеничана, који су дали своје животе бранећи земљу. Трстеник је патио као и Србија.

"Током 78 дана колико су трајали напади порушене су многе школе, болнице, мостови", каже председник општинског одбора Савеза бораца Миша Недељковић.

Начињена је тада, прича, огромна штета, а оно што су узели, "животе наше деце, наших војника и суграђана не може нико да плати, ни да врати".

Иако је од трагичног страдања суграђана протекло више од две деценије, удари пројектила памте се добро. Од детонација је оштећен и храм Свете Тројице и црквени звоник. Сат на звонику високом 33 метра престао је да куца. Настрадале су многе куће.

Стари челични мост изграђен је давне 1899. године, али није преживео стогодишњицу. Током Првог светског рата минирала га је српска војска 1915. године, седам година касније кренуло се са реконструкцијом, а 1987. године је детаљно поправљен.

Од пројектила 1999. године, међутим, није му било спаса, а обновљен је после НАТО бомбардовања.

image