Србија и Балкан

Лајчак: Сутрашњи састанак у Бриселу посебно важан

Са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем на прошлонедељном састанку обављене су детаљне припреме за предстојећи разговор, написао је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине
Лајчак: Сутрашњи састанак у Бриселу посебно важан© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Састанак на високом нивоу 2. маја у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине биће посебно важан, оценио је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Он је на свом Фејсбук профилу написао да се крајем прошле недеље у Делфима у Грчкој састао са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем како би се детаљно припремили за сутрашњи састанак у Бриселу на којем ће један наспрам другог поново сести председник Србије Александар Вучић и Курти, уз посредовање представника ЕУ.

О ситуацији у региону Лајчак је, како је навео, разговарао и са изаслаником Велике Британије за Западни Балкан лордом Стјуартом Пичом, а грчког министра спољних послова Никоса Дендијаса известио је о току дијалога Београда и Приштине.

Лајчак је сумирао своје прошлонедељне активности у објави на Фејсбуку наводећи да му је седмица започела и завршила се у земљама којима је Западни Балкан међу приоритетима, Аустрији и Грчкој.

Написао је да је о "нормализацији односа између Косова и Србије" и утицају тог процеса на шири регион говорио на панелу у Бечу, док се на економском форуму у грчким Делфима придружио дискусији о европској будућности региона.

image