Србија и Балкан

Настављено суђење некадашњем команданту УЧК

Суђење Шаљи почело је у фебруару ове године, у марту је Тужилаштво почело са извођењем доказа и до сада су саслушана четири сведока
Настављено суђење некадашњем команданту УЧКGetty © Kael Alford

У Специјализованим већима у Хагу данас је настављено суђење некадашњем припаднику УЧК Пјетру Шаљи, који се терети за ратне злочине и злочине против човечности, сведочењем бившег припадника те организације, преносе приштински медији.

Специјализовано тужилаштво је затражило три сата за испитивање сведока, а према речима председника суда, сведочење ће бити одржано у три седнице од по сат и по времена.

Суђење Шаљи почело је у фебруару ове године, а током марта је Тужилаштво почело са извођењем доказа и до сада су саслушана четири сведока.

Шаља је ухапшен 16. марта 2021. године од стране белгијских власти и пребачен у Хаг 15. априла 2021. године, на основу захтева за сарадњу у спровођењу налога за хапшење и налога за трансфер који су издале Специјализоване коморе Косова.

У потврђеној оптужници, Шаља се терети за индивидуалну кривичну одговорност у различитим облицима ратних злочина као што су затварање, окрутно поступање, мучење и противправно убиство, почињене током оружаног сукоба на КиМ.

image