Србија и Балкан

Радановић: Положај Срба у Федерацији БиХ тежак као и на Космету

Скрнављење спомен-плоче у Јелачићима је други напад у последњих седам дана на српску имовину и права Срба, а у априлу је било шест напада на Србе, њихову имовину и православне објекте, истакао је председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ
Радановић: Положај Срба у Федерацији БиХ тежак као и на Космету© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић указао је на тежак положај српског народа у Федерацији БиХ, баш као што је то и случај на Косову и Метохији, након што је поново оскрнављена спомен-плоча страдалима из села Јелачићи код Кладња.

"Имам аргументе, евиденцију и све доказе да су Срби у кантонима где је већински народ бошњачки или хрватски, у тешкој ситуацији исто као што су Срби на Косову и Метохији", рекао је Радановић.

Он је истакао да свештеник у мантији не може проћи кроз град, као и да Срби наилазе на проблеме и приликом обављања административних послова у институцијама.

Радановић је напоменуо да је скрнављење спомен-плоче у Јелачићима други напад у последњих седам дана на српску имовину и права Срба, а да је у априлу било шест напада на Србе, њихову имовину и православне објекте.

"Сваки пут када је споменик скрнављен све је пријављивано полицији у Кладњу и никада није пронађен починилац или починиоци, нити је ко одговарао", рекао је Радановић и додао да се може рећи да су ово организовани напади на Србе и ћирилицу.

Он је, како преноси Срна, навео да је овај споменик до сада био полупан неколико пута пре великих празника, када се очекује долазак мештана села Јелачића у обилазак својих предратних имања.

"Плочу је прошле године, након последњег скрнављења, обновило удружење Јелачана, а сада је поново уништена", каже Радановић.

Он је указао да се пријави свега 20 одсто напада на Србе у ФБиХ, али је нагласио и да се људи због бојазни не усуђују да о томе обавесте надлежне.

Подсетио је да је недавни напад на повратнике у Вишеграду пропраћен великом медијском пажњом и заинтересованошћу амбасадора и политичара са заједничког нивоа, али да никакве реакције нема када се деси напад на Србе и њихову имовину.

Спомен-плоча у селу Јелачићи подигнута је у знак сећања на 24 мештана које су убиле муслиманске паравојне снаге из Кладња и Живиница током протеклог рата. Више пута се нашла на мети вандала, али су је некадашњи мешани обнављали.

Споменик је подигнут 2011. године, а први пут је оскрнављен 2014, али починиоци нису откривени.

Снаге такозване Армије БиХ су на православну Нову годину 14. јануара 1994. године убиле 17 мештана Јелачића, од којих шесторо старих и немоћних лица, а преживели су протерани.

Село је до рата имало 100 домаћинстава и више од 300 становника. Јелачани у највећем броју данас живе у општинама Милићи и Власеница и на подручју града Зворника.

image
VV inauguration
banner