Србија и Балкан

Породица Радована Караџића тужила САД: Траже укидање санкција

Породицу Радована Караџића америчка влада санкционисала је 2003. након што су били осумњичени да су помагали Караџићу док је био у бекству због оптужнице Хашког трибунала за злочине почињене током грађанског рата у БиХ
Породица Радована Караџића тужила САД: Траже укидање санкцијаGetty © Serge Ligtenberg

Чланови породице првог председника Републике Српске Радована Караџића, осуђеног у Хашком трибуналу, тужили су америчко Министарство финансија због тога што су остали на листи санкцонисаних особа, јавила је Хина.

Наводи се да су Караџићева супруга Љиљана, син Александар и ћерка Соња у тужби савезном суду у Вашингтону изјавили да Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија, које управља санкцијама САД, неоправдано одуговлачи с доношењем одлуке да им се укину санкције.

Њих је америчка влада санкционисала 2003. након што су били осумњичени да су помагали Караџићу док је био у бекству због оптужнице Хашког трибунала за злочине почињене током грађанског рата у БиХ.

Радован Караџић је ухапшен 2008. и у хашком трибуналу осуђен на доживотни затвор, а његова породица захтев Министарству финансија за скидање са листе санкционисаних особа поднела је 2020. године.

У тужби, између осталог, наводе да их је стављање на листу санкционисаних коштало могућности запошљавања, онемогућило им је отварање банковних рачуна и да су неправедно стигматизовани.

Упркос трогодишњим разговорима између ОФАЦ-а и адвоката породице, одлука ни за један од три захтева није донета.

"Није поштено да неко мора чекати толико дуго на одлуку - изјавио је породични адвокат Питер Робинсон", преноси хрватска агенција.

У тужби се тражи од суда да наложи ОФАЦ-у да одлучи о њиховим захтевима у року од 30 дана и подмиривање судских трошкова.

image