Србија и Балкан

Ескобар: Наставак разговора o ЗСО за две недељe

Имплементација споразумa за нормализацију односа Београда и Приштине почиње формирањем ЗСО, рекао је специјални изасланик САД
Ескобар: Наставак разговора o ЗСО за две недељe© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Разговори о Заједници српских општина наставиће се за две недеље на нивоу главних преговарача Србије и тзв. Косова, како би се дошло до компромисног решења како ЗСО треба да изгледа, рекао је специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Ескобар је на онлајн прес конференцији нагласио да су Србија и тзв. Косово прихватили правно-oбавезујући споразум за нормализацију односа и да је на састанку у Бриселу разговарано о његовом спровођењу.

"Имплементација почиње формирањем ЗСО, на састанку су разматрани важни елементи у вези са Заједницом, сада је на главним преговарачима да напредују и дођу до предлога Статута ЗСО прихватљивог за обе стране. Важно је да ЗСО буде платформа за побољшање положаја и заштиту косовских Срба и њиховог учешћа у политичком животу тзв. Косова", рекао је Ескобар.

Он је навео да су на јучерашњем састанку српског председника Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија са званичницима ЕУ у Бриселу обе стране представиле своје предлоге нацрта Статута ЗСО.

"Лопта је сад код обе стране, да изоштре свој предлог тако да буде прихватљив и за другу страну и да буде модел у складу са европским оквирима о овом питању и који ће заштити права Срба на Косову. Мислим да су обе стране веома озбиљне у вези са овим, као што су и САД веома озбиљне у вези са очекивањима да се око овог питања постигне напредак. Управљачки тим је на састанку представио нацрт Статута ЗСО, Курти је изнео своје принципе за ЗСО. Оба предлога су озбиљна и разговори ће бити настављени, рекао је Ескобар.

На питање да ли је након што је Курти одбио нацрт Статута ЗСО који је представио Управљачки тим, тврдећи да не "жели нову Републику Српску на 'Косову'", дијалог запао у ћорсокак, Ескобар је рекао да су већ начињени неки позитивни помаци у вези са овим питањем и да он очекује да се настави у том правцу.

"Нема притиска ни на Србију ни на тзв. Косово да прихвате предлог Статута ЗСО друге стране. Ово није ситуација у којој једна страна губи, а друга добија, ово је процес који треба да буде победнички за обе стране. Обе стране треба овај процес да схвате озбиљно, посебно Косово у смислу да би ЗСО требало да прође и кроз одговарајућу парламентарну и законску процедуру, како би процес његовог формирања био бесповратан", навео је Ескобар.

Специјални изасланик САД је истакао да је модел примењен у Босни и Херцеговини јединствен пример и да се неће пресликавати на тзв. Косово а када је реч о роковима у којима би могло доћи до формирања ЗСО, Ескобар је рекао да се нада да би се то могло догодити до краја године.

"Мислим да то није преурањено, лидери се састају, дискутују о правим питањима, постиже се известан напредак. Нисмо ни очекивали да се на јучерашњем састанку сложе око ЗСО, али је важно да је започета дискусија", рекао је он.

На питање да ли је Србија прекршила споразум када је гласала против чланства тзв. Косова у Савету Европе, Ескобар је рекао да није сигуран у то.

"То зависи од Европске уније, која је гарант споразума. Процес имплементације није одлучен у тренутку када се гласало, не знам да ли је Србија била дужна да то не блокира", рекао је Ескобар.

Рекао је да гласање у Савету Европе није победа, већ обавеза и да би СЕ требало да истражи положај мањина на тзв.Косову, пре свега Срба.

"Мораћемо да видимо напредак у формирању ЗСО, али и положаја Срба, поштовање одлука уставног суда у случају манастира манастира Дечани", навео је Ескобар.

Ескобар је поздравио усвајање Декларације о несталима на састанку у Бриселу и поручио да ће остати ангажован у процесу нормализације односа Србије и тзв. Косова, заједно са колегама из ЕУ.

"САД и ЕУ су у потпуности предане да дође до нормализације односа. Стабилност региона зависи од тога, заједница које живе на тзв. Косову, изазови са којима се Европе суочава то захтева", казао је Ескобар.

Амерички званичник је на почетку прес конференције изразио саучешће породицама страдалих у пуцњави која се данас догодила у школи у Београду.

image