Србија и Балкан

Вучић: Приштина не жели да испуни своју обавезу по питању ЗСО, дошли смо до зида

Срби су испунили своје обавезе, а нису добили оно што је једина обавеза Приштине, а то је ЗСО, рекао је Вучић
Вучић: Приштина не жели да испуни своју обавезу по питању ЗСО, дошли смо до зида© TANJUG/AP Photo/Fred Sierakowski

У Бриселу је завршена још једна рунда дијалога Београда и Приштине уз посредство ЕУ. Том приликом усвојена је Декларација о несталим лицима, а било је речи и о статуту Заједнице српских општина (ЗСО). 

"Приштина не жели да испуни своју обавезу по питању ЗСО и данас смо дошли до зида", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Он је истакао да састанци нису били лаки и да је веома забринут по питању формирања ЗСО, јер је јасно да Приштина не жели да испуни своју обавезу.

"Данас смо први пут дошли до зида и било је јасно од тренутка када је представљан нацрт управљачког тима, од начина на који су покушавали да унизе жене које су радиле свој посао, па све до самог краја", рекао је Вучић. 

Нема ниједне тачке у којој се говори о нечему што није већ договорено или потписано, истакао је Вучић. 

Трећа тачка је била једнако важна, јер је у њој дотакнута ситуација после срамних и нелегитимних избора на северу КиМ где је гласало 3,4 а српског 0,02 посто становништва, рекао је председник Србије.

"Како превазићи тренутну ситуацију, јер је реч о потпуној делегитимисаности оних који су изабрани? ЕУ је изашла са предлогом који сам ја прихватио, а Приштина је одбила. Тај предлог би сачувао мир и надам се да ће до следеће рунде преговора 11, 18. или 20 маја бити реакције других, који би могли да утичу на њих да промене ставове, у противном смо у великом ћорсокаку", навео је Вучић.

Нисам оптимиста, али оно што могу да обећам је да ћемо дати све од себе да сачувамо мир и стабилност. Срби су испунили своје обавезе, а нису добили оно што је једина обавеза Приштине, а то је ЗСО, рекао је Вучић. 

Договор и компромис нису ружна реч

Навео је да се нада да ће разговори бити настављени и да ћемо, упркос чињеници да смо дошли до зида, наћи неку могућност.

Додаје да ће бити тешко, да ово уноси додатне проблеме у живот људи и да се сада, како каже, радују и екстремни Албанци и екстремни Срби.

"Они се радују када нема договора, ја не. Договор и компромис нису ружне речи. Када их нема, морате да наставите да трагате за решењем. За сада га нема, нико од нас га није видео, разишли смо се у нади да ћемо пронаћи одговоре касније", поручио је председник након завршених разговора у Бриселу. 

Подсетио је да је Србија прихватила бројне ствари и компромисе само да би добила ЗСО и то није било довољно.

"А ви (Приштина) сте неспремни да разговарате о нечему што сте потписали пре 10 година", оценио је Вучић.

Верујем да се неће наставити провокације

Говорећи о усвојеној Декларацији о несталим особама, Вучић је истакао да је то исти текст који смо већ прихватили, те да "није интерес било кога од нас да сакрије судбину било ког човека".

"Нека Албанци кажу где су сахрањени њихови и ми ћемо истражити, али исто очекујемо и од Албанаца", поручио је председник. 

Он је додао да је једна од тема био и мост у Косовској Митровици, како да све  држимо под контролом. 

"Надам се да ће бити довољно разума и желим да верујем да се неће наставити  провокације пре избора, са рањавањем људи, малтретирањем Срба и са причама како 'воле Србе који су послушни'", рекао је Вучић.

Наш је проблем што немамо процес нормализације

Према ономе што је договорено у Бриселу и Охриду, зна се шта је обавеза Приштине - ЗСО, поновио је председник и додао да ће Србија учествовати у примени највећег дела онога што тамо (у споразумима из Брисела и Охрида) пише.

"Као што сам знао да Курти не жели да испуни ЗСО и што сам видео данас, ја никада нисам никог лагао и то сам свима рекао", поручио је Вучић и навео да је то прихваћени оквир и за Београд и за Приштину.

Ми смо у прошлости правили бројне грешке, а ви нисте научили ништа од нас и правите још грубље грешке, оценио је.

"Наш је проблем што немамо процес нормализације, што не можемо да решимо проблеме, што не разговарамо цивилизовано, јер се проблеми мултипликују из дана у дан, а Србија није произвела ни један једини проблем", закључио је Вучић. 

image