Србија и Балкан

Просветари сутра не држе часове, траже да се насиљу стане на пут

Више просветних синдиката најавилo да ће у петак обуставити рад у школама у Србији, због трагедије која се догодила јуче у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду: Запослени ће бити на својим радним местима, али неће изводити наставу
Просветари сутра не држе часове, траже да се насиљу стане на пут© FOTO TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ

Више просветних синдиката најавилo je да ће у петак обуставити наставу у школама у Србији, због трагедије која се догодила јуче у београдској Основној школи "Владислав Рибникар". Како су навели, запослени ће тог дана бити на својим радним местима, али неће изводити наставу. Обуставу рада су најавили Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника Србије "Независност", Синдикат радника у просвети Србије, као и Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС).

Председник Синдиката радника у просвети Слободан Брајковић каже за РТ Балкан да овај синдикат има чланове у више од 600 школа и да ће се све придружити, али да је образовним установама остављена могућност да прихвате децу коју нема ко да чува и да са њима евентуално одрже неке радионице.

"Не мешамо се школама у организацију, оне би то требало да ураде на најбољи начин, да се деца збрину, али морамо да скренемо пажњу на насиље и поручимо да оно мора да престане", напомиње Брајковић.

Он истиче да је јучерашња трагедија показала да није довољно само да се мењају закони у просвети, већ да је проблем много дубљи и да "треба мењати цео систем погрешних вредности које су нам наметнуте".

"То више није проблем само Министарства просвете, већ заједница мора нешто да предузме. Позивамо државне органе, као и цело друштво да стану на пут свим облицима насиља у друштву. Почнимо тако што ћемо забранити промоцију свих облика насиља кроз медије и ријалити емисије у којима се највише промовише насиље, а што све утиче на децу", напомиње Брајковић.

Он каже да је обустава наставе покушај да се на неки начин скрене пажња јавности и да се стане на пут насиљу. Напомиње да би требало да се појача обезбеђење у школама и да се уведе контрола уношења оружја. 

"Штрајк се организује како би се скренула пажња да свим запосленима у просвети треба да буде обезбеђено поштовање достојанства на раду, као и рад на радном месту и у радној околини на којима су спроведене мере безбедности и здравља на раду у складу са Уставом и Законом", каже Брајковић.

Просвета је занемела

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) саопштила је да је "просвета занемела", због дешавања у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" на Врачару, када је ученик седмог разреда К. К. пуцао у вршњаке и убио осам ученика и радника обезбеђења, а ранио седам особа. У саопштењу се наводи да ће запослени у школама, који су чланови тог синдиката, обуставити рад у петак, 5. маја.

"Позивамо вас да разумете да тог дана школе неће радити. Неми смо пред чином који нас је натерао да затворимо школе. Све што чинимо и што ћемо чинити је у најбољој намери да учинимо школе безбедним местом за образовање и васпитање све наше деце", наводи се у саопштењу.

Градски синдикат просветних радника Србије "Независност" такође је донео одлуку о потпуној обустави рада.

"Позивамо све запослене да у школама у петак, 5. маја, потпуном обуставом рада, поделе тугу и бол са породицама настрадалих у трагичном догађају и уједно сви заједно укажемо на незавидан положај просвете у Србији", наведено је у саопштењу које је потписао председник тог синдиката Срђан Словић.

Главни одбор Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС) је у саопштењу објављеном на Фејсбук страници синдиката навео да је одлука о обустави рада донета на основу Закона о безбедности и здрављу на раду, јер "запосленима у просвети прети непосредна опасност по живот и здравље". Они захтевају и хитну смену министра просвете Бранка Ружића.

"Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) је више пута захтевао од Министарства просвете да уместо шминкања постојећих прописа предузме опсежне мере, како би се подигла безбедност у школама, што су министар и министарство игнорисали", пише у саопштењу.

Наводе да се у просвети годинама штеди на квалитету и да многе школе раде без психолога, педагога и другог стручног особља. Додају да су последице "катастрофалне, а да су сада постале очигледне и најширој јавности".

image