Србија и Балкан

Турски "Бајрактари" на Косову: Какви су безбедносни ризици по Србију?

"То су веома моћне летелице у смислу отпорности на извиђање у ваздушном простору и у погледу њихове могућности дејства у дубини по оклопним снагама, артиљеријским оруђима, колонама у довођењу", упозорава у разговору за РТ Балкан генерал у пензији Митар Ковач
Турски "Бајрактари" на Косову: Какви су безбедносни ризици по Србију?Getty © Handout / Handout

Дронови турске производње "Бајрактар" испоручени ових дана Косову, извесна су помоћ у изградњи способности, будуће тзв. "војске Косова" и они ће моћи озбиљно да извиђају у дубини територије унутрашњости Србије, нарочито у делу око административне линије, али и да у случају оружаног конфликта делују по унутрашњости Србије, указује у разговору за РТ Балкан генерал у пензији Митар Ковач, коментаришући вести о испоруци пет турских дронова тзв. Безбедносним снагама Косова.  

"То су веома моћне летелице у смислу отпорности на извиђање у ваздушном простору и у погледу њихове могућности дејства у дубини по оклопним снагама, артиљеријским оруђима, колонама у довођењу. То смо све могли видети у почетку јерменско-азербејџанског рата и касније у домену украјинске кризе. То су моћне летелице, само што је руска војска била способна да квалитетном ПВО убрзо елиминише и уништи више од 170 ’Бајрактара’, који после нису представљали никакву претњу за руску војску", каже Ковач.

Турска приватна компанија која производи дронове "Бајрактар" испоручила је Косову претходних дана пет ових беспилотних летелица а дронови су на Косово стигли седам месеци по потписивању уговора. У међувремену је компанију која производи дронове посетила председница тзв. Косова Вјоса Османи.

Иначе, дронови су на Косово стигли само неколико дана пре почетка велике међународне вежбе НАТО Defender Europe 2023, чији ће део бити одржан и на КиМ.

По мишљењу генерала Ковача, чињеница да је тзв. Косово набавило "Бајрактаре", мора натерати, и свакако ће натерати Војску Србије да у будућем времену "још више размишља о тактици, начину борбе против беспилотних летелица те врсте, које јесу једне од најсавременијих у свету и по времену боравка у ваздушном простору, убојним средствима која користе, висини са које дејствују по циљевима на земљи".

Дронови "Бајрактар" турске производње који су пре три-четири дана испоручени тзв. Косовским безбедносним снагама моћни су у извиђачком смислу, али и у борбеној употреби са дистанце, указује у разговору за РТ Балкан и потпуковник КОС-а у пензији Љубан Каран. По његовом мишљењу, чињеница да је пет ових дронова испоручено Косову, није ни мало наивна у безбедносном смислу.

"Они купују или им неко донира оружје и питање је ко то ради. Њима оружје деле и шаком и капом. Онај ко их наоружава и од њих прави војску, има према Србији непријатељске намере", каже Каран.

По његовом мишљењу, Косово не само да се плански наоружава, него им и државе НАТО и Квинте омогућавају да учествују у НАТО вежбама и третирају их као равноправне чланице НАТО.

"То је сигнал да ће они посредно да им обезбеђују све веће атрибуте државности. Србија ту не може много да учини и спречи ту косовску парадржаву да уђе у европске и НАТО институције. Ми можемо да их блокирамо у УН или да користимо добре односе са државама које нису признале Косово и да их тако блокирамо. Дронови не доприносе стабилности него угрожавају мир. Користиће их у извиђачком, а можда и у оном другом смислу. Међу њима постоје главе које би те дронове радо виделе како експлодирају у неким градовима широм Србије", каже Каран.

По оцени генерала Ковача, испорука турских дронова Косову "наставак је стратегије и програма НАТО-а у смислу опремања тзв. Косовских безбедносних снага, њихове будуће војске по проценама и одлуци НАТО-а, само ће се то формализовати када се стекну међународне и унутрашње околности".  

"Америка пре свега цени да на основу споразума, Бриселског и анекса у Охриду, постоји довољна основа да се након истека времена од 150 дана Косово пријави за чланство у НАТО-у, и да ће по скраћеном поступку бити примљено. То јесте део пута који одавно спроводе земље НАТО-а у смислу опремања КБС", опомиње Ковач.

Свака од чланица НАТО-а, наставља генерал Ковач, "има задужење у којој области изграђује тзв. безбедносне снаге Косова".

"Једни у домену пешадијског наоружања, обуке и тактике, други у домену моторних возила, средстава за подршку, оклопних и средстава везе. Имају расподељене послове, њима се управља из седишта НАТО-а кроз програме опремања и оспособљавања будуће ’косовске војске’", каже Ковач.

Турска је, објашњава генерал, у оквиру тог програма добила задужење да испоручи "Бајрактаре" као примерена средства за потребе будуће "војске Косова" у односу на "заштиту њихове безбедности према Републици Србији".

"Турска, као бивша империјална држава, од Отоманског царства није заборавила територије којима је господарила а и била је међу првима која је признала независност Косова и чини све да се политички и безбедносно врати на простор на коме је била доминантна вековима", објашњава Ковач.

Отуда, каже он, и "тако брза испорука ’Бајрактара’".

Ковач верује и да је у Турској већ спроведена обука припадника "безбедносних снага Косова", као и да ће се та обука наставити на терену у погледу изградње инфраструктуре, базирања беспилотних летелица, обучавања припадника КБС-а у тактици њихове примене као и вршења проба на терену.

У самој Србији, пре неколико година, у једном моменту било је речи о набавци турских дронова, помињано је да је Србија "стала у ред" за њихову набавку. Генерал Ковач каже да "хвала Богу, од тога Србији ништа није испоручено", јер, тамо где су супротстављени интереси Србије и држава које подржава Турска "никада не бисмо добили ни резервне делове ни убојна средства".

"Мислим да је то био исхитрен покушај и да томе не треба тежити. Права стратешка одредница у опремању беспилотним летелицама јесте оно што се дешава данас, а то је да смо набавили сличне дронове из Кине и да са њима развијамо сопствену летелицу. То је нешто што даје аутономију развоја и употребе таквих врста средстава. Никада, и пре када сам говорио о томе, нисам подржавао такву идеју. То је било брзоплето и не знам ко је то из војске и подржавао, или су само политичари о томе говорили", напомиње Ковач.

Карактеристике турских дронова

Главне функције дронова "Бајрактар" испоручених из Турске Косову, поред оружаних напада, свакако су и обавештајне и извиђачке природе. Ови дронови имају велику издржљивост лета на средњим висинама, а доступни подаци говоре да је рекордни лет летелице овог типа трајао више од 27 сати. Дронови овог типа пројектовани су како би максимум пружили у дужини лета и највећој могућој разорној моћи, па тако побољшана верзија ове летелице има максималан домет око 200 наутичких миља, односно око 400 километара. Ово зависи и од врсте терена, као и од типа и тежине оружја које носи.

Ови дронови имају и тзв. MSC софтвер за контролу лета а то значи да у случају губитка везе са базном, односно командном станицом, дрон наставља лет по унапред задатом програму са могућношћу да се затим врати на аеродром, односно место полетања. Сем овог, командна станица, односно софтвер, може самостално да води летелицу, без присуства посаде у самој базној станици. Системи ових летелица отпорни су у одређеној мери на електронско ометање, јер контролни уређаји дрона имају системе самопровере у односу на путању која је унапред задата, односно програмирана.

После набавке турских "Барјактара" отворено питање свакако је какви су сада потенцијали тзв. "косовских безбедносних снага" и колико ове снаге, као део НАТО трупа, могу да угрозе Србију.

Генерал Ковач оцењује да "када се у окружењу, а посебно на територији своје државе развијају снаге које имају амбицију да уз подршку НАТО-а постану војска, то у значајној мери угрожава безбедност. Тиме се крши и међународно право и постигнути споразуми, па и сама Резолуција 1244 коју је донео Савет безбедности."  

"Вероватно да би Србија требало да то питање стално делегира пред СБ УН. На жалост, ми то не чинимо због неке болећивости, суздржаности или бојазни од претње НАТО-а или водећих сила НАТО-а и њихове реакције, ако бисмо ми потенцирали то питање", указује Ковач.

Он процењује да се "будућа војска Косова доста наоружава", да се о томе не говори у јавности, посебно када се имају у виду извиђачки и дрнови самоубице, што се чини такође уз помоћ земаља НАТО-а.

"Наредни период вероватно ће отворити нова сазнања о том питању. Због хендикепа у авијацији НАТО је проценио да беспилотним летелицама може да надомести део ваздухопловних способности будуће ’војске Косова’. Зна се да ће им донирати и да ће будућа војска лажне државе Косово имати борбене хеликоптере али и хеликоптере транпортне намене за трупе, специјалне снаге. Набавили су и нека извиђачка возила, лака оклопна, немају тенкове, наравно, али, имају већ развијене јединице и развијају ватрену подршку копнених снага уз минобацачки и хаубички програм, а и значајна преносна средства за ПВО и противоклопну борбу", закључује генерал Ковач у разговору за РТ Балкан. 

image