Србија и Балкан

Петковић: Приштина омета процес потраге за несталим особама

Важно је да се процес потраге за несталима што пре врати у функцију због породица несталих и грађења мира и мирног суживота на простору Косова и Метохије, каже Петар Петковић
Петковић: Приштина омета процес потраге за несталим особама© Танјуг/Тара Радовановић

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се са шефицом регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду, Јеленом Стијачић и координатором за заштиту и председавајућом Радне групе за нестала лица, Орели Готије, које је обавестио да су Београд и Приштина 2. маја у Бриселу усвојили Декларацију о несталим особама, што је пре свега цивилизацијско питање од изузетне важности на ком Београд инсистира више од две године.

Петковић је истакао да Приштина годинама опструише тај процес и избегава да дозволи претрагу девет локација за које Београд поседује утемељена сазнања да скривају посмртне остатке Срба страдалих током сукоба на Косову и Метохији, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Са друге стране, истакао је Петковић, Београд је до сада омогућио претрагу 23 локације које је Приштина означила као релевантне.

Он је саговорницама указао на неопходност појачане активности Међународног комитета Црвеног крста с циљем да се што пре крене у операционализацију ове Декларације и начине први кораци у њеној примени.

Петковић је додао да је преко потребно да Међународни комитет Црвеног крста, који уједно и председава Радном групом за нестала лица, учини напоре да се тај процес одблокира и са своје стране изврши неопходан утицај на Приштину да прихваћене обавезе и испуни.

"Важно је да се процес потраге за несталима што пре врати у функцију због породица несталих и грађења мира и мирног суживота на простору Косова и Метохије, рекао је.

Петковић је изразио очекивања и да ће Приштина, бар у овој области, престати да врши опструкцију и да ће коначно бити одблокиран процес потраге за несталима током сукоба на КиМ.

Састанку је присуствовао и председник Комисије за нестала лица Владе Србије, Вељко Одаловић.

image