Србија и Балкан

Избори неизвесни, а коалиције се праве: Да ли ће Црна Гора 11. јуна да изабере нову владу?

Одлазећи председник Црне Горе Мило Ђукановић указом је распустио актуелни скупштински сазив и расписао ванредне парламентарне изборе за 11. јун, али је и даље неизвесно да ли ће они бити одржани тада
Избори неизвесни, а коалиције се праве: Да ли ће Црна Гора 11. јуна да изабере нову владу?© Amir Hamzagic/ATAImages

У делу политичких странака у Црној Гори и даље постоје идеје о одлагању превремених парламентарних избора, које је одлазећи председник Црне Горе Мило Ђукановић заказао за 11. јун, иако многи политички субјекти то виде као свршену ствар.

Портал подгоричког "Дана" пише да је индикативно, међутим, да још нико није кренуо у предизборну кампању. Још увек, кажу, нигде нема билборда са политичким порукама, нити теренске кампање, иако је до избора остало свега месец дана.

На другој страни, све више се говори о предизборним коалицијама и расподели политичких снага. И поред серије пораза, Демократска партија социјалиста је, очигледно, задржала коалициони капацитет. Са некада владајућом партијом у Црној Гори највероватније ће на изборе ићи њени стари коалициони партнери Социјалдемократска партија, Социјалдемократе и Либерална партија.

Ипак, неке од тих партија као да још тврде пазар, пише портал.

"Интензивирали смо разговоре о заједничком наступу суверенистичког блока и може се десити да дође до неког договора", изјавио је потпредседник Социјалдемократа Црне Горе Данило Орландић у емисији "Знам да знаш" Градске РТВ.

Додао је да уколико договора не буде, Социјалдемократе су спремне да на изборе изађу самостално и понове резултате које су имали у претходном периоду.

"На председничким изборима наставили смо партијске активности да бисмо сада дошли од изузетно важних избора за Црну Гору и, као што смо више пута рекли, спремамо се као да ћемо да изађемо самостално на изборе. То подразумева свакодневни рад на терену и додатне разговоре са некадашњим чиниоцима суверенистичког блока", навео је Орландић.

Као најперспективнија странка на црногорској политичкој сцени, Покрет Европа сад већ је одредио да ће носилац њихове листе бити Милојко Спајић, а готово је извесно да ће се на, многи су уверени, победничкој листи наћи и мање политичке групације као што су Бирам Бар, Новска листа, Дурмиторска иницијатива и Алтернатива, али и парламентарна Уједињена Црна Гора, чији је председник Горан Даниловић.

Последње информације, пише портал, говоре да ће се овој широкој коалицији придружити и Цивис, који је до сада био у коалицији "Црно на бијело" са Грађанским покретом УРА Дритана Абазовића. У игри је и Странка правде и помирења, са којом преговарају и неке друге партије и савези.

Демократски фронт ће на предстојеће изборе изаћи у "скраћеном издању", и то на захтев Демократске народне партије Милана Кнежевића, који ће, највероватније, бити и носилац листе. Поред те партије, у овом политичком блоку биће и Нова српска демократија, чији је председник Андрија Мандић, Покрет за промјене Небојше Медојевића и Радничка партија Максима Вучинића. Део ДФ-а неће бити, иако се то очекивало, Слободна Црна Гора Владислава Дајковића и Права Црна Гора Марка Милачића. У том политичком савезу кажу да желе само јаке, који могу да допринесу добром резултату.

Председник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић казао је јуче да та странка прикупља потписе подршке за учешће на ванредним парламентарним изборима 11. јуна.

"Наш програм ће бити врло једноставан, али са јаким порукама усмереним ка српском народу у Црној Гори, који одавно желе реформу нашег политичког блока", саопштио је Дајковић.
Слободна Црна Гора је на локалним изборима у Подгорици у октобру прошле године била део коалиције окупљене око Демократског фронта.

Још није познато да ли ће "Антимафија коалиција" коју чине Демократе Алексе Бечића и Грађански покрет УРА Дритана Абазовића бити проширена или ће се у њој наћи само ове две партије.

Највећа непознаница је, кажу, статус Социјалистичке народне партије, чији је председник Владимир Јоковић. Објављено је, па демантовано да СНП преговара са Деомкратама и ГП УРА, али и да још нису завршени преговори са Демократским фронтом.

Изгледа, ипак, да је највероватније самостални излазак ове партије на предстојеће ванредне парламентарне изборе. СНП има добру партијску инфраструктуру и самостални излазак им никада није био стран.

У сваком случају, предстоје врло занимљиви избори, само још да се дефинише када ће они бити одржани, пише Дан.

image