Србија и Балкан

Предизборна понуда у Црној Гори: Да се скрати радно време

Из Покрета Европа сад кажу да је радна недеља у Црној Гори међу најдужима у Европи и предлажу да се ради седам сати дневно
Предизборна понуда у Црној Гори: Да се скрати радно времеGetty © John Moore

Уочи ванредних парламентарних избора у Црној Гори, заказаних за 11. јун, Покрет Европа сад изашао је са понудом бирачима која као да је изашла из неког вица о Црногорцима: да се скрати радно време.

Из ПЕС су саопштили да подаци говоре да запослени у Црној Гори имају једну од најдужих радних недеља у Европи и да у просеку раде више од 42 сата, што је за чак шест сати недељно изнад просека у земљама ЕУ. Те се у циљу исправљања ове неправде и предлаже скраћивање радног времена на седам часова дневно.

ПЕС подсећа да су, према подацима Еуростата за 2021. годину, запослени у земљама ЕУ од 20. до 64. године старости радили у просеку 36,4 сата недељно, а тај број варира од 32,2 сата у Холандији, 33,7 сати у Аустрији до 40,1 сат у Грчкој.

"Када узмемо у обзир категорију запослених у приватном или јавном сектору, а искључимо предузетнике односно оне које остварају доходак од самосталне делатности тај просек у ЕУ је још нижи и износи 35,6 сати недељно", наводи се у саопштењу ПЕС-а.

Бројне студије, истраживања и пробне примене модела у пракси показују, кажу, вишедимензионалне бенефите имплементације скраћеног радног времена, а који се пре свега односе на успостављање баланса између пословног и приватног живота, позитиван утицај на здравствено стање појединца и у крајњем на смањење трошкова јавног здравља, повећање продуктивности и ефикасности, али и раст профита послодаваца.

"Предложена реформа у Црној Гори обухвата све секторе, уз уважавање и посебан третман одређених сектора, али и различитих категорија запослених и оних који обављају самосталну делатност", напомињу у саопштењу.

Како је ово тема која је везана директно за све социјане партнере, кажу, одмах по формирању нове владе, након избора, ово ће бити прва реформа која ће бити предложена Социјалном савету на којем би заједнички удружења синдиката, послодаваца и државе разговарали и о свим бенефитима ова реформе и усвојелили је на добрит свих.

Поменути програм је назван Европа сад 2.0 с обзиром на то да је претходни програм назван Европа сад 1.0 и односио се на подизање животног стандарда грађана.

image