Србија и Балкан

Комеморација настрадалима у ОШ "Владислав Рибникар" сутра у Скупштини града

Због интимности скупа и малог броја места, комеморацији ће присуствовати породице страдалих, запослени у школи, ученици и њихови родитељи, саопштило је Министарство просвете
Комеморација настрадалима у ОШ "Владислав Рибникар" сутра у Скупштини града© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Комеморација трагично настрадалима у Основној школи "Владислав Рибникар" биће одржана у среду, 10. маја 2023. године у 18 часова, у Скупштини града (Велика сала).

Због интимности скупа и малог броја места, комеморацији ће присуствовати породице страдалих, запослени у школи, ученици и њихови родитељи, саопштило је Министарство просвете.

Министарство просвете и Основна школа "Владислав Рибникар" упутили су медијима молбу "да заједно омогућимо породицама, ученицима и запосленима у школи да се у миру опросте од најдражих.

Врата школе "Владислав Рибникар" отворена су само за ученике од првог до четвртог разреда који часове имају у продуженом боравку, а иако је било најављено да ће и остали ученици од сутра бити у клупама, председник Савета родитеља у тој школи Игор Ђорђевић рекао је да још није потпуно одлучено да се повратак у школу деси сутра.

Свакако било сутра или неког другог дана то неће бити настава, истакао је Ђорђевић за РТС и додао да ће настава почети када деца и наставници процене да је за то дошло време.

Игор Ђорђевић је навео да је препорука Министарства просвете и стручних људи да деца крену у школу, да се разговара са децом и да се њихови страхови победе тако што ће доћи у школу.

"Препорука Министарства такође је да сва она деца која нису спремна остану код куће, наставе да разговарају са родитељима и да лагано победе своје страхове и да свако дође назад у школу онда када је спреман за то", казао је Ђорђевић.

Истакао је да се већина родитеља сагласила са тиме да имају право да одлучују када ће своје дете послати у школу.

"У недељу смо имали ванредни састанак Савета родитеља на коме су поред званичних представника Савета родитеља присуствовали и други заинтересовани родитељи. Чула су се најразличитија мишљења, заиста је свако имао право да изрази свој став по питању повратка деце у школу и оно што је био један доминантан став је да деца што пре треба да крену у школу", навео је Ђорђевић.

Указао је да је било различитих мишљења када је реч о моделу по којем треба да се крене у школу и простора, да ли се вратити назад у исту зграду, али да је мишљење свих родитеља било да треба што пре да се крене у школу.

Додао је и да је мишљење стручњака из најеминентнијих установа које се баве менталним здрављем да школа "Владислав Рибникар" треба да буде место повратка.
На питање шта кажу деца и како она размишљају, Ђорђевић је казао да је то кључно питање.

"Чини ми се да многи од нас не питају децу, него изражавају своје страхове, анксиозности, оправдане страхове да кажем, јер је свако то дете је наше највеће благо које пошаљемо овде. Могу да кажем у име свог детета и у име деце из њеног окружења са којима сам имао прилику да разговарам – они су спремни за повратак и једва чекају да се врате овде да виде своје наставнике и да их загрле и да поделе са њима бол и тугу", рекао је Ђорђевић.

Поручио је да треба да се чују деца и да она буду та која ће да одлуче када ће да се врате.

Четири полицајца, више него у другим школама у Србији, обезбеђују школу у којој је ученик седмог разреда убио осморо школских другара и школског чувара.
Помоћ и подршку ђацима ове школе и свих школа у Србији, родитељима, али и наставницима, пружају психолози и психијатри Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију КЦС, бројне друге здравствене установе и удружења.

image