Србија и Балкан

Полицајци од јутрос у свих 1.800 школа у Србији

Све школе у Београду од данас су покривене са по два полицијска службеника у обе смене
Полицајци од јутрос у свих 1.800 школа у Србији© ФОТО ТАН‌ЈУГ / ЈАДРАНКА ИЛИЋ

У свим школама у Србији, њих око 1.800, од јутрос од почетка наставе па док се не заврше сви часови биће присутни полицијски службеници.

Поред школских полицајца, ангажовани су и полицијски службеници опште надлежности, управе саобраћајне полиције и криминалистичке полиције, рекла је за Танјуг школски полицајац Полицијске управе Стари град Индира Хамзабеговић.

"Посебан акценат је стављен на долазак ученика, одлазак и за време одмора", изјавила је Хамзабеговић.

Она је прецизирала да су све школе у Београду покривене са по два полицијска службеника у обе смене, што значи да је на Старом граду по смени ангажовано 36 полицијских службеника.

"Улога школског полицајца је унапређење безбедности у школама и ученика, спречавање, сузбијање и расветљавање кривичних дела и прекршаја у зони школа", рекла је Хамзабеговић.

Према њеним речима, постојаће максимална сарадња полицијских службеника са директорима, педагозима, особљем у школи и ђацима.

"Што се тиче откривања оружја и психоактивних супстанци, улога полицијских службеника је превентивно деловање, а у случају сазнања да неко од ученика поседује нешто од оружја, оруђа и психоактивних супстанци, то ће подразумевати и преглед тог ученика. Такође су ангажовани и радници физичко техничког обезбеђења, са којим имамо сарадњу", рекла је Хамзабеговић.

Она је рекла да МУП наставља с едукацијама и предавањима на тему безбедности коришћење интернета и друштвених мрежа, затим заштити деце од опојних дрога и алкохола, као и насиља као негативне друштвене појаве.

"У Београду има 331 школска установа и до 8. маја ове године 146 школских полицајаца је покривало школе, док ће од данас свака школа бити покривена са два полицијска службеника", рекла је Хамзабеговић.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Данило Стевандић изјавио је да је одлука донета како би се деловало превентивно, док је председник Александар Вучић гостујући јуче на РТС- у рекао да ће полицајци бити наоружани и спремни да употребе силу.

Настава се данас одржава и у оним школама у којима у петак није било часова, што због одлука наставничког већа школа, што због придруживања обустави рада на коју је позвало неколико просветних синдиката у знак солидарности са жртвама, ученицима и наставницима Oсновне школе "Владислав Рибникар" у Београду у којој је ученик К. К. 3. маја убио осам ђака и радника обезбеђења.

Данас ће бити сахрањено још четворо жртава страдалих у масовној пуцњави у овој београдској школи.

Ђаци ОШ "Владислав Рибникар", како су објаснили званичници из Министарства просвете, од среде би требало да почну да се враћају у школске клупе. Помоћник министра просвете Милан Пашић изјавио је да је формиран тим стручњака који ће ђацима, родитељима и запосленима пружити психолошку помоћ, као и да настава неће бити уобичајена, већ ће им бити пружена помоћ стручњака у оквиру тима који је формиран за кризне интервенције.

Део медија преноси да многи родитељи ђака из "Рибникара" сматрају да је повратак у школске клупе у среду преран, као и да неће слати своју децу у школу тада. Званичници су и објаснили да ће повратак у клупе бити постепен, односно да ће зависити од тога колико је ђак спреман да се врати у њу.

image