Србија и Балкан

Ђаци се вратили ОШ "Владислав Рибникар": Родитељи имају седам захтева

Активности ће се прилагођавати потребама, а деца, родитељи и наставници могу да разговарају са психолозима који су у школи како би им пружили подршку
Ђаци се вратили ОШ "Владислав Рибникар": Родитељи имају седам захтева© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Недељу дана након трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар”, ученици се враћају у клупе. Уместо уобичајене наставе, деци ће бити пружена подршка и отворен разговор. 

Они ђаци који то желе, данас могу да крену у школу. Како су РТС-у потврдили у Савету родитеља ОШ "Владислав Рибникар", родитељи су синоћ о томе обавештени мејлом.

Позвани су и родитељи да уколико постоји потреба дођу са децом, која би овај први дан у школи и седми дан од трагедије требало да проведу са одељенским старешинама на два школска часа.

Активности ће се прилагођавати потребама, а деца, родитељи и наставници могу да разговарају са психолозима који су у школи, како би им пружили подршку.

Јуче су у школи одржана два састанка чланова Савета родитеља и на крају је касно донета одлука да се усвоји препорука Министарства просвете, психолога и стручњака и да би деца требало да се врате рутини.

И данас, као и претходна два дана, врата школе од јутра су отворена за продужени боравак ученика од првог до четвртог разреда.

Полиција обезбеђује улаз у школу.

Mолба медијима је да деца, родитељи и наставници не буду изложени објективима и погледима, а савети психолога и медијских стручњака да би непримерено извршавање значило ревиктимизацију, тј. поновно преживљавање трауме, посебно код деце.

Родитељи имају седам захтева

Председник Савета родитеља Игор Ђорђевић рекао да су родитељи 7/2 одељења, где се догодила трагедија на часу историје, формулисали захтеве које је подржао Савет родитеља, а и управа школе већину.

1. Тражи се реконструкција догађаја, објашњење како се догодило, како тече истрага и у којој је фази.
2. Да се родитељима стручно објасни шта ће бити са дечаком и у ком статусу су његови родитељи. Код деце постоји страх да ће бити на слободи.
3. Тим екстерних психолога и психијатара који ће радити са децом 7/2 без учешћа педагога и психолога школе.
4. Ако се одлучи да се школска година настави за децу 7/2 одељења мора се наћи начин да они не улазе на велики улаз и да наставу прате у некој од учионица на малом улазу.
5. Да се школа комплетно реновира до 1. септембра 2023. године.
6. Пружaју сву подршку наставничком кадру

7. Траже да се утврди одговорност људи који су изнели у јавност списак са именима деце из 7//2 одељења који је обишао цео свет, као и слике родитеља и деце и да исти за такав поступак буду санкционисани у складу са законом.

image
VV inauguration
banner