Србија и Балкан

Ухапшене још четири особе због злоупотреба у ЕПС-у

Оптужени оштетили државни буџет за 76 милиона динара
Ухапшене још четири особе због злоупотреба у ЕПС-уwww.globallookpress.com © Bernd Weißbrod

По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду припадници МУП-а Србије и Пореске полиције Министарства финансија ухапсили су четири особе осумњичене за злоупотребе у оквиру проширења истраге која се води против шест осумњичених, који су оштетили Јавно предузеће Електропривреда Србије (ЕПС), преноси "Блиц".

Наредбом о проширењу истраге обухваћено је укупно шест лица, четири лица која су данас лишена слободе и два лица против којих се већ води истрага и који се налазе у притвору.

То су Велимир Б. ("Профил Пројект" доо Београд), Драган Р. ("Ниб Парт" доо Београд), Никола Л. ("Сбос констракшн” доо Београд) и Синиша К. власник радње за ауто-превоз из Уба, док се у притвору већ налазе Бојан Владимир С. ("Италијана конструциони" С.П.А огранак у Београду и "Метал Балкан" доо Београд) и Немања Т. ("Баувасен" доо из Лазаревца), наведено је наводи у саопштењу ВЈТ.

Сумња се да је Бојан Владимир С. након извршених уплата од ЕПС-а у вези са уговором за изградњу индустријског колосека од 18. априла 2017, новац у износу од 317.203.601,78 динара користио тако што га је пребацивао привредним друштвима "Профил пројект", "Ниб Парт'" и "Сбос констракшн", као и предузетничкој радњи у власништву Синише К. за наводну куповину шина, електроопреме и другог материјала за изградњу индустријског колосека, по лажним фактурама.

Сумња се да су потом поменута лица новац пребацивала на рачун "Баувасена", чије је одговорно лице такође сачињавало лажне фактуре и документацију о овој набавци, као и о набавци шина и другог материјала од "Метал Балкана".

Након тога је Немања Т. део новца – 92.853.739 динара предао Бојану Владимиру С., док је преостали део новца задржао на рачуну "Баувасена".

Из наведених противправних радњи произлази и основ сумње да су осумњичени извршили и пореско кривично дело којим је проузрокована штета за буџет Србије у износу од 76.445.260,00 динара.

Осумњиченима се на терет стављају кривична дела Прање новца и Пореска утаја из Кривичног законика, као и Неосновано исказивање износа за повраћај пореза и порески кредит из Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

Осумњиченима који су данас лишени слободе одређено је задржавање до 48 сати, биће саслушани у Вишем јавном тужилаштву у Београду, након чега ће бити донете одлуке о даљем поступању.

У овом предмету је крајем фебруара покренута истрага против шест лица због сумње да су злоупотребама оштетили ЈП ЕПС у износу од 7.458.050 америчких долара.

image