Србија и Балкан

Пленковић: Претње се стално догађају и не треба их занемаривати

Хрватски премијер је поручио политичким опонентима да би требало озбиљније да схвате у каквом времену живимо
Пленковић: Претње се стално догађају и не треба их занемаривати© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Председник хрватске Владе Андреј Пленковић изјавио је данас, коментаришући претеће поруке упућене дан раније њему и министрима, да се претње стално догађају и да их никад не треба занемаривати.

Он је поручио политичким опонентима да би требало озбиљније да схвате у каквом времену живимо, пренео је Танјуг извештај Хине. Пленковић је рекао новинарима да је јуче тражио преглед од 2016. до данас и да тих претњи има јако пуно.

"Министар унутрашњих послова ми је рекао да је јутрос било пет таквих претњи полицијским станицама, као што је било јуче", рекао је хрватски премијер.

Он је додао да се ради о појави која је нажалост ту, а с њом се Хрватска носи као и друге државе.

"Не треба никад потцењивати такве претње и зато полиција и обавештајне службе делују и настоје да прикупе информације, утврде о чему се ради, да ли неко иза њих потенцијално стоји или не, а то ће објашњавати МУП", рекао је Пленковић.

Одбацио је тезе о томе да званичници о томе не би смели да говоре јер је рад тајних служби тајан. Он је критиковао тезе о некаквој мистификацији и да о томе не сме да се говори, као и да о томе треба да говоре службе. Пленковић је додао да је управо обрнуто - у данашње комуникацијско време треба рећи све јавности, појаснити ствари.

Поручио је да би "они који су то релативизовали и потцењивали, а било их је с десног и левог политичког спектра требало мало озбиљније да схвате у каквом времену живимо".

Пленковић је напоменуо да извештај СОА такође јасно говори о две идентификоване групе с лидерима и циљем рушења уставног поретка насилним путем.

Сматра да треба освестити јавност да постоје људи који се тиме баве, који прете, који се окупљају и имају планове који нису демократског ни мирољубивог карактера.

image