Србија и Балкан

Мицотакис запретио да ће блокирати чланство Албаније у ЕУ

Грчка је оптужбе за мешање у албанска државна питања назвала неоснованим и навела да Албанија "не иде европским путем"
Мицотакис запретио да ће блокирати чланство Албаније у ЕУGetty © Sean Gallup

Грчки премијер Киријакос Мицотакис рекао је да не намерава да трпи хапшење представника грчке националне мањине у Албанији, истичући да ће то утицати на приступање Албаније Европској унији.

Албанска полиција у петак увече, два дана уочи локалних избора, привела је кандидата за градоначелника града Химара Фредија Белериса, Грка по националности, под оптужбом да је подмићивао бираче.

Грчка је оптужбе назвала неоснованим и навела да Албанија "не иде европским путем", док је Тирана захтевала да се Грчка не меша у њихове унутрашње ствари и правосуђе.

"Оно што се десило Фредију Белерису је неприхватљиво, незамисливо је да је два дана пре избора кандидат за градоначелника, представник грчке националне мањине, био затворен у тако осетљивом подручју као што је Химара", рекао је Мицотакис.

Он је навео да је први премијер Грчке који је посетио Химару и обећао да ће Грчка увек помагати грчку националну мањину.

"И премијеру Албаније сам јасно ставио до знања да по овом питању не прихватамо одступања ни од владавине права ни од европског пута, који захтева поштовање признатих мањина. Да кажем јасније: Албанија треба добро да зна да ако се таква политика настави, то ће утицати на наше билатералне односе и пут Албаније у ЕУ. Нећу да трпим овакво понашање према мањини 48 сати пре избора", рекао је Мицотакис.

Он је изразио наду да ће тај проблем бити решен што је пре могуће.

"Ово ће имати значајан утицај на грчко-албанске односе, али ће такође имати значајан утицај на пут којим Албанија жели да иде и који ми као земља подржавамо, пут ка европској породици", поручио је Мицотакис.

У Албанији се данас одржавају избори за органе локалне самоуправе. Своје бирачко право искористили су председник Албаније Бајрам Бегај, као и премијер Еди Рама. 

Централна изборна комисија развила је апликацију преко које се може пратити ток изборног процеса и путем које грађани могу пријавити проблеме које виде на бирачким местима.

На данашњим изборима 48 политичких партија има 23.788 кандидата, од којих се 144 кандидовало за место градоначелника, а 15 су жене.

Јутрос у 7.00 часова отворено је 5.211 бирачких места на којима своје право гласа вечерас до 19.00 часова може искористити 3.650.550 грађана.

Изборе прате 324 међународна посматрача ОСЦЕ/ОДИХР-а.

image
VV inauguration
banner