Србија и Балкан

У Српској на снази редовно стање одбране од поплаве

Очекује се пораст водостаја Саве, Уне, Сане, Врбаса и Босне
У Српској на снази редовно стање одбране од поплаве© FOTO HINA/ ZVONKO KUCELIN (STF)

У Републици Српској на снази је редовно стање одбране од поплаве и очекује се пораст водостаја Саве, Уне, Сане, Врбаса и Босне. У Новом Граду вода је ушла у три стамбена објекта, а правила је проблеме на пољопривредним и другим површинама у Костајници и Приједору, пренела је РТРС.

Шеф Одсека цивилне заштите града Приједора Мирослав Крнета рекао је да на подручју Приједора нема поплављених стамбених објеката, да у насељу Рашковац има заплављених имања, а да се у насељима Тополик и Врбица вода повукла у корито Милошевице.

"У општини Костајница проглашене су ванредне мере одбране од поплава, јер је водостај реке Уне порастао на 405 центиметара, те се очекује њен даљи раст. У наредних тридесетак часова, према најави метеоролога, очекује се повећана количина падавина у сливу реке Сане и Уне. Током дана биће дате препоруке локалним заједницама, а у случају потребе у приправност ће бити стављене и јединице Цивилне заштите", рекао је вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић, пренела је РТРС.

Хидрометеоролошки завод Републике Српске је саопштио да се обилне падавине и јак до олујни ветар очекују и на подручју Херцеговине и упозорио грађане да буду спремни да заштитите себе и своју имовину.

Републичка управа цивилне заштите издала је саопштење у којем упозорава на обилне падавине од 15. до 17. маја, односно у наредних 30 сати.

У понедељак 15. маја током поподнева почиње нова киша која ће јачати ноћас и сутра у уторак 16. маја током дана. Падавине ће ослабити сутра увече и у ноћи ка среди, а у сриједу 17. маја се очекује поново киша и пљускови са грмљавином. Од понедељка поподне до уторка увече на западу се очекује од 40 до 80 милиметара кише, на крајњем западу и до 100 милиметара кише, а 17. маја додатних 20 до 50 милиметара", наводи се у саопштењу.

image