Србија и Балкан

Ври у Црној Гори уочи избора: Очекује се да до поноћи изборне листе преда још 13 партија и коалиција

Синоћ су, незванично се сазнаје, трајали и преговори челника ДНП, НСД и Радничке партије које би на изборе требало да иду са заједничком листом, чији ће носилац, како се очекује, бити лидер ДНП Милан Кнежевић
Ври у Црној Гори уочи избора: Очекује се да до поноћи изборне листе преда још 13 партија и коалиција© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Само 12 сати до истека рока за предају листа за ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, који су заказани за 11. јун, кључа на политичкој сцени Црне Горе. Вести о коалицијама, "расколима", свађама, договорима и преговорима, именима на страначким листама, напуштањима странака, из сата у сат смењују једна другу. Очекује се да ће у канцеларијама Државне изборне комисије (ДИК) у центру Подгорице данас поподне и вечерас до поноћи бити страховита гужва, јер би листе требало да преда још 13 странака, коалиција, покрета...

Државној изборној комисији до рано јутрос листе су предала три покрета: "Правда за све" бившег црногорског министра правде Владимира Лепосавића, "Покрет за промјене" (ПзП) Небојше Медојевића, који после раздруживања Демократског фронта на изборе излази самостално, а трећи је листу предао "Преокрет", који предводи бивши посланик "Позитивне" Срђан Перић. 

ДИК је синоћ, међутим, одлучио да две од ове три листе, листе ПзП и Покрета "Преокрет" врати на дораду јер листи ПзП Небојше Медојевића недостаје 1.107 потписа подршке, недостају и неке потврде о пребивалишту и бирачком праву кандидата за посланике. "Преокрету" фали 276 потписа грађана који подржавају ову листу. И један и други покрет имају 48 сати да исправе недостатке.

Четврти на листи покрета је "Европа сад" који према неким анкетама слови за главног фаворита на овим изборима, а синоћ је имао бурну седницу Главног одбора, као и Председништва странке на којој је, по незваничним сазнањима, утврђена посланичка листа коју ће ДИК-у предати у току дана. Све информација са  седнице за сада су незваничне, а носилац листе и лидер покрета је Милојко Спајић.

Подгорички медији преноси да су сем Спајића на листи Филип Ивановић, Маида Горчевић, Андреј Миловић, Анђела Јакшић Стојановић, Василије Чарапић, др Срђан Павићевић, др Владимир Добричанин, Сеид Хоџић, Јелена Недовић, Тихомир Драгаш, Филип Радуловић, Мирко Ђукић, Наида Нисић, Војислав Шимун, Угљеша Урошевић, Дражен Петрић...

Полемике, свађе, чистке

Такође незваничне информације говоре да на незваничној листи претежу кандидати блиски Спајићу, као и да је заменик председника ПЕС, новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић синоћ напустио седницу ГО и то "због састанка са специјалним изаслаником Словеније за Западни Балкан". Касније, седницу Председништва странке напустио је и Милојко Спајић, наводно, пренели су неки црногорски медији, "јер је дошло до свађе са Милатовићем око изборне листе".

Спајић је после седнице ГО рекао да су дошли до "најбољег решења", да су сви сагласни са листом, и да је на њој 81 име.

"Била је дискусија, али, нормално је да расправљамо у једној демократској атмосфери, можда на то до сада нисмо навикли", рекао је Спајић и потврдио да је због "раније преузетих обавеза напустио сединицу", али, "након четири сата заседања".

Портали у Подгорици јутрос су пренели да је синоћ на седници било "оштре полемике" и "на моменте, отворене свађе".

Преносећи да су на листи ПЕС-а сем Спајића и Филип Ивановић, Маида Горчевић, Андреј Миловић, Анђела Јакшић Стојановић, Борис Пејовић, Василије Чарапић, Срђан Павићевић (ЦИВИС), Владимир Добричанин (УЦГ), Сеид Хаџаић (ХСПП), подгорички портал "Борба", закључује да на листи "нема оних који су блиски Јакову Милатовићу, које је све Спајић почистио да му не праве проблеме у странци".

"Сад остаје да се види који је потез Милатовића. Једно је сигурно, 'Европа сад' је после избора пред расколом", преноси јутрос портал борба.ме (borba.me). На листи ПЕС, иначе, налазе се и кандидати Странке правде и помирења и Уједињене Црне Горе Горана Даниловића.

"Пожелио сам успешан рад ГО и сигуран сам да ће донети најбољу одлуку и за ПЕС и за будућност Црне Горе", рекао је Милатовић новинарима пошто је изашао са састанка.

Демократска партија социјалиста доскорашњег лидера Мила Ђукановића, која је на изборима 30. августа 2020, као и на локалним изборима октобра прошле и председничким априла ове године претрпела тешке поразе, изборну листу, чији је носилац нови лидер странке Данијел Живковић, предаће, како је најављено, данас поподне. Из странке су саопштили да ће уз листу предати и списак 26.500 грађана који их подржавају, мада је, по закону, довољна и подршка 4.300 грађана. У коалицији са ДПС-ом су СД и Либерална партија, а медији у Подгорици примећују да на листи неће бити неких проверених кадрова ДПС-а, помињу се портпарол странке Милош Николић, генерални секретар Александар Богдановић.

Анти-мафија блок политичког центра

Изборну листу вечерас ће, који сат пре истека рока предати и Бошњачка странка.

Синоћ су, незванично се сазнаје, трајали и преговори челника Демократске народне партије, Нове српске демократије и Радничке партије које би на изборе требало да иду у коалицији, са заједничком листом чији ће носилац, како се очекује, бити лидер ДНП Милан Кнежевић. Како су прошли преговори, за сада нема информација, мада нема ни вести да је неко од лидера ових странака синоћ напустио састанак.

Раније је објављено да ће Демократе и Грађански покрет УРА заједно на изборе и да ће носилац листе бити лидер Демократа Алекса Бечић. Главни одбор Грађанског покрета УРА прексиноћ је донео одлуку о формирању "анти-мафија блока политичког центра", чију окосницу ће, како је саопштено, чинити УРА и Демократе и који ће наступити заједно на предстојећим ванредним парламентарним изборима 11. јуна. Изгласана је и листа посланичких кандидата Грађанског покрета УРА коју предводе актуелни премијер Дритан Абазовић, посланик Милош Kонатар, као и министри Ана Новаковић Ђуровић и Филип Аџић. На листи су и "нова лица по којима се све више УРА препознаје": Милена Вуковић Секуловић, Зоран Микић, Милета Радованић, Лука Ракчевић и Душан Головић.

Албанске партије на изборе ће у две колоне, једна је Албански форум који предводи Ник Ђељошај, друга је коалиција у којој ће бити Форца и Демократска партија. Хрватска грађанска иницијатива на изборе ће самостално, а носилац листе биће Адријан Вуксановић. Најављена је и листа "La casa de papel", која ће представљати италијанску мањину.

Социјалистичка народна партија Владимира Јоковића на изборе иде у коалицији са ДЕМОС-ом Миодрага Лекића. На челу листе биће лидер СНП Владимир Јоковић, док на листи неће бити име Миодрага Лекића. Ових дана су, према вестима из Подгорице, СНП напустили Данијела Ђуровић, председница Скупштине Црне Горе, Марко Ковач, министар правде и Миомир Војиновић, министар просвете.

Министар правде Марко Ковач јуче је у изјави порталу вијести.ме (vijesti.me) рекао да није преговарао да буде на изборној листи Демократске Црне Горе и Грађанског покрета УРА и да његовог имена неће бити на тој листи.

Градоначелник Цетиња Никола Ђурашковић предводиће изборну листу  Социјалдемократске партије која иде самостално на изборе, а на листе неће бити Рашка Коњевића.

Права Црна Гора Марка Милачића, Слободна Црна Гора Владислава Дајковића као и Демохришћански покрет Дејана Вукшића који је био директор Агенције за националну безбједност (АНБ) током Владе Здравка Кривокапића, на изборе иду заједно, а још се не зна ко ће предводити ову листу. 

image