Србија и Балкан

Курти каже "ЗСО је у споразуму, али није важна", Османијева тврди да уопште није и да ЕУ греши

Премијер и председница привремених приштинских институција дали су опречне изјаве поводом Заједнице српских општина чије формирање на све начине покушавају да избегну
Курти каже "ЗСО је у споразуму, али није важна", Османијева тврди да уопште није и да ЕУ грешиGetty © Ferdi Limani

Формирање Заједнице српских општина је део споразума са Београдом, али то није читав споразум, поручио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, додајући да Приштина жели план имплементације који је детаљан, конкретан, избалансиран и свеобухватан.

Како је навео, Приштина је заинтересована да се споразум примени у целини, а не само његов члан 7.

"Очигледно да је члан 7 део споразума, али члан 7 није споразум, а заменик премијера Бислими је то јасно ставио до знања синоћ у Бриселу, а такође смо нагласили да желимо план имплементације који је детаљан, конкретан, избалансиран и свеобухватан. То не може бити редоследни план имплементације споразума који смо направили, само у члану 7", рекао је Курти у изјави медијима по завршетку церемоније оснивања Удружења аустријско-косовског пријатељства.

Курти је, без ироније, навео да се Приштина жалила ЕУ на поступке Београда, али да још нису добили извештај од Европске уније о "кршењу споразума од стране Србије".

"На састанку на високом нивоу 2. маја поднео сам документ са свим примерима кршења основног споразума од 27. фебруара у Бриселу, али и Охридског споразума од стране Србије, али до данас нисмо добили став од посредника на наше осуђивање прекршаја Србије", рекао је и поновио:

"Заинтересовани смо за пуну и хитну имплементацију споразума, односно без услова и без одлагања. Дакле, проблем је са другом страном која од пет тачака преамбуле и 10 чланова споразума жели да се фокусирамо само на члан 7".

Истовремено, председница привремених приштинских институција Вјоса Османи сматра да захтев да формирање Заједнице српских општина буде предуслов за примену осталих чланова споразума тзв. Косова и Србије не помаже процесу дијалога, преноси "Коха".

"Од 'Косова' не треба тражити да уради нешто што уопште није у споразуму", истакла је Османи, наглашавајући да су "погрешна нова тумачења Европске уније"  у којима се захтева од тзв. Косова да формира ЗСО. 

image