Русија

Захарова: Курти саботира формирање ЗСО, преговори неуспешни

Акције приштинских власти у циљу ескалације ситуације на северу покрајине остале су без одговарајуће реакције Европске уније, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова
Захарова: Курти саботира формирање ЗСО, преговори неуспешниwww.globallookpress.com © news.ru

Преговори председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија 2. маја у Бриселу су у суштини били неуспешни, изјавила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

"Још један састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ завршен је поново без договора о кључном питању формирања Заједнице српских општина. У суштини, то је неуспех", прокоментарисала је Захарова.

Према њеним речима, ЕУ је још једном дозволила Приштини да настави да саботира стварање самоуправног тела, преноси ТАСС.

"Акције косовских власти у циљу ескалације ситуације на северу покрајине остале су без одговарајуће реакције Европске уније. Настављају да застрашују, нападају и хапсе Србе и повећавају присуство својих специјалних снага. Такође намеравају да формирају локалне власти од етничких Албанаца на основу нелегитимних резултата такозваних локалних избора 23. априла 2023. године", рекла је портпаролка руског министарства.

Према бриселским споразумима о нормализацији односа Београда и Приштине од 19. априла 2013. године, на Косову мора да се успостави Заједница српских општина.

Вучић је више пута изјављивао да је Србија испунила свој део споразума, док су представници тзв. Косова само покренули то питање, а затим обуставили процес формирања самоуправне заједнице Срба.

image
VV inauguration
banner