Србија и Балкан

Намера да ЗСО буде невладина организација је супротна свим споразумима

Такозвано Косово нема легитимитет да изради статут ЗСО, него Управљачки тим
Намера да ЗСО буде невладина организација је супротна свим споразумима© Танјуг/Дописништво КиМ

Управљачки тим за Заједницу српских општина саопштио је данас да су пристрасан став немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа, као и намера да ЗСО буде невладина организација, супротни свим споразумима на које су се привремене приштинске институције обавезале.

"Такозвано Косово нема легитимитет да изради статут ЗСО, него Управљачки тим (тачка Б став 2), споразума о делокругу рада Управљачког тима", пише у саопштењу.

Амбасадор Роде је раније данас изјавио да "најбољи Нацрт Статута за Заједницу српских општина може да припреми Приштина". Према његовим речима, оно што је потребно јесте Нацрт са "Косова", и то, како је рекао, врло брзо.

"Најбољи Нацрт може да припреми Косово за Косово. Визија није Нацрт. Оно што нам треба је Нацрт са Косова врло брзо, да видимо какве конкретне идеје има за Заједницу општина са српском већином", рекао је Роде и додао да је обавеза Приштине да покрене процес Заједнице српских општина.

Управљачки тим примећује да ће, по Родеу, статут ЗСО урадити Албанци и две српске "икебане" из "Куртијеве баште" који би уредили живот Срба на Косову и Метохији.

Како истичу, од те књиге зване статут ЗСО остаће само назив "Заједница страдалих општина", док нам је суштина већ позната.

"Нацрт статута ЗСО је урађен у складу са европском повељом о локалној самоуправи, европским стандардима и европском праксом, али сматрамо да је господин Роде свестан да на тзв. Косову нема Европе, па је можда у складу са тим дао такав предлог", додаје се у саопштењу.

image