Србија и Балкан

Дрецун: Циљ је да се дестабилизацијом дијалога Београд натера да одустане од ЗСО

Након састанка у Охриду је било јасно да ће се заузети потпуно другачија позиција према Београду и да ће Приштина бити награђивана за минирање дијалога, као и да ће се Београд кажњавати за конструктиван приступ преговорима, оцењује председник скупштинског Одбора за КиМ
Дрецун: Циљ је да се дестабилизацијом дијалога Београд натера да одустане од ЗСО© A.K./ATAImages

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рeкао је данас да је циљ да се дестабилизацијом дијалога изврши притисак на Београд да призна лажну државу Косово и да се одрекне Заједнице српских општина (ЗСО), онако како је она дефинисана Бриселским споразумом.

Он је за Танјуг истакао да се ради о добро испланираној дестабилизацији дијалога и да у томе Приштина има подршку бар неких земаља Квинте.

"Да ће све кренути да се развија у крајње негативном правцу, видело се већ после оног састанка у Охриду, када нису успели да натерају Алексендра Вучића да прихвати предлог споразума ЕУ и две кључне тачке које би било дефакто признање лажне државе Косово и њеног чланства у међународним организацијама", наводи Дрецун.

Истиче да је још тада било јасно да ће се заузети потпуно другачија позиција према Београду и да ће Приштина бити награђивана за минирање дијалога, као и да ће се Београд кажњавати за конструктиван приступ преговорима.

Напомиње да се то управо сада догађа, јер је на делу једна добро испланирана хибридна операција и додаје да је двоструки циљ овог што Курти ради заједно са неким западним државама.

"С једне стране треба изаћи из форме досадашњег дијалога, јер то нису били разговори између две државе већ између Београда и Приштине, а овај предлог ЕУ Косово третира као државу и тиме излази из статусно неутралне форме разговора", каже он.

Према његовом мишљењу, други циљ је да се Београд натера да поново преговара о ЗСО, да се одрекне Бриселских споразума, посебно оних из 2013. и 2015, и да се онда поново преговара.

"Сада се у игру укључује и немачки амбасадор, који често даје опасне изјаве по стабилност и опстанак српске заједнице, да Албанци треба да ураде нацрт статута ЗСО и да овај српски не ваља ништа, јер како ће Срби да ураде свој нацрт статут, који треба да заштити своје интересе на КиМ?! Не, то ће Албанци да ураде, а знамо како они штите интересе Срба", поручио је Дрецун и подсетио да је свега 95.000 Срба остало на КиМ, као и да се годинама онемогућава повратак оних 220.000, који су протерани, јер су морали да оду како би спасавали живе главе.

"Проблем је што од почетка Приштина то неће да реализује, јер циљ Приштиине и Квинте није да се дође до ЗСО", закључио је Дрецун.

image