Србија и Балкан

Јаков Милатовић положио заклетву: Помирена Црна Гора је једина права (ВИДЕО)

Као председник представљаћу сваког од нас да тамо где су нас делили нађемо слогу, јер је помирена Црна Гора једина права Црна Гора, рекао је Јаков Милатовић након полагања заклетве
Јаков Милатовић положио заклетву: Помирена Црна Гора је једина права (ВИДЕО)© R.R./ATAImages

Јаков Милатовић данас је, пред посланицима у црногорском парламенту положио заклетву и званично ступио на дужност председника државе.

"Заклињем се да ћу дужност председника вршити одговорно, часно, савесно, праведно и непристрасно, по Уставу и закону. Осећам посебну част и понос што данас, полагањем заклетве пред посланицима, преузимам дужност председника Црне Горе. Сматрам привилегијом, али и највећом одговорношћу што сам добио прилику да будем на челу земље у којој сам рођен и коју волим. Да сам могао да бирам, родио бих се баш овде, на најлепшем парчету земље, протканом вишевековном борбом за опстанак, ушушканом између мора и камена, на вечитој раскрсници између истока и запада, севера и југа. Инспирацију на функцији тражићу у надахнућу Балшића, Војислављевића, Петровића, антифашистичкој борби Црне Горе и прегалаштву постратних генерација. Бићу истински председник свих грађана, независно од њихове политичке, верске и националне припадности или било ког другог личног својства", навео је Милатовић након полагања заклетве.

Напоменуо је да актуелни тренутак има карактер историјског.

"Смена политичког естаблишмента и консолидација наше демократије буди оптимизам да ћемо у наредном периоду с пуно више заједништва решавати отворена питања која су од виталног значаја за будућност Црне Горе. Посао који нас очекује неће бити краткорочан и лак. Елиминисање унутрашњих подела, изградња јаких институција, непристрасна дистрибуција правде, друштво једанких шанси захтеваће пуну посвећеност. Поделе бивају изазиване вештачки, често с намером да се прикрије растакање општих добара и увећање личног богатства", каже Милатовић.

Нови председник Црне Горе поручио је да ће бити истински председник свих грађана и да ће представити сваког од њих у напорима да "тамо где су их делили сада изнађу слогу".

"Време је да изађемо из бусија и да се окупимо око онога што је заједнички именитељ свих – а то је љубав према Црној Гори. Уместо да изнова водимо битке које су завршене, време је да изађемо и да се окупимо око љубави према Црној Гори и жеље за бољим животом и уређеном земљом. Као председник представљаћу сваког од нас да тамо где су нас делили нађемо слогу. Помирена Црна Гора је једина права Црна Гора", каже Милатовић.

Милатовић је истакао да ће бити "кохезивни фактор у заједничкој борби за бољу Црну Гору", и да је изградња демократских институција задатак свих.

"Систем креиран по мери једне партије није издржао изазове након смене власти. Надам се да смо из тога извели поуке које ће нам омогућити да изградимо јаке институције. Правни систем такође захтева унапређење. Не треба да јуримо већине, ни двотрећинске ни тропетинске, већ да тражимо консензус у изналажењу бољих решења. Једино тако ће Црна Гора бити на добитку. У оквиру својих овлашћења спреман сам да будем генератор свеопштег дијалога потребног за постизање консензуса за именовања у правосуђу и убрзања нашег европског пута", додаје Милатовић и истиче да је "једини пут до уређене правне државе и европског стандарда живота пут европских интеграција".

Наводи да ће, као председник државе доприносити унапређењу добросуседских односа, а да је "приближавање Европској унији најбољи лек против реафирмације деструктивних политика".

"Берлински процес за нас остаје главни мост између Западног Балкана и Брисела. Мишљења сам да и све постојеће, али и нове регионалне економске иницијативе које имају за циљ теснију сарању могу имати додатну вредност уколико их поставимо у функцију чланства у ЕУ као крајњег циља", додао је Милатовић.

Каже да ће Црна Гора наставити "одлучно да корача ка испуњењу својих главних спољнополитичких и стратешких опредељења.

Поручује да је Црна Гора одлучна чланица НАТО-а и да ће остати при својим обавезама у овом савезу и снажан партнер НАТО-у.

Истакао је да је "правда можда спора, али је у Црној Гори барем постала доступна".

"Неопходно је да искрено и безрезервно наставимо са испуњавањем предуслова за ЕУ. Једна од важнијих ставки је борба против корупције и криминала, кораци које смо предузели у последњих пар година, по први пут дају наду да пред нашом правдом нема више недодирљивих", напомиње Милатовић.

Додао је да "Полтика мира и стабилности треба да буде темељ билатералних односа Црне Горе и земаља региона. "Ваше присуство (председника из региона) најбоља је порука добросуседских односа. У име Црне Горе, хвала вам на томе".

"Грађане нећу делити на оне који су ми дали глас на изборима и на оне који су тог дана другачије мислили. Од првог дана размишљаћу како ће изгледати последњи дан мог мандата. Кад будем сабирао дела која ћу оставити за собом, највеће ће бити демократска, богата и европска Црна Гора. Заклињући се данас, дајем завет да ћу предано радити за бољитак Црне Горе и као први међу једнакима стајати чврсто на бранику њеног уставно-правног поретка. Живела Црна Гора", поручио је Милатовић.

Ђуровић: Заклетва није само реч 

Предсeдница парламента Данијела Ђуровић отворила је седницу, која је почела интонирањем химне Црне Горе.

"Иако заклетву чине речи, она није само реч. Реч је била и треба да остане тврђа од камена, и од овог нашег црногорског. Заклетва је нешто више и узвишеније о свих речи. Очекујем да јавно изговорена и протоколарно дата реч сваког званичника има и тежину и одговорност. Ту одговорност имамо посебно ми, доносиоци одлулка", навела је Ђуровић.

Ђуровић је казала да богата традиција парламентарнизма даје право Црној Гори да се похвали многим постигнућима, али да су пред њом обавезе убрзања европског пута, очувања стабилности...

"У свим овим процесима очекујемо квалитетан допринос новизабраног председника, од ког очекујемо да ради на уједињењу грађана и да достојно представља Црну Гору", рекла је Ђуровић.

Вучић Честитао Милатовићу

"Србија је, као и увек до сада, посвећена јачању политичког дијалога и свеобухватне сарадње са Црном Гором на добробит свих наших грађана и целог региона. Председнику Јакову Милатовићу пожелео сам да са много труда и енергије, за коју знам да ће му бити потребна, обавља ову часну и одговорну дужност, уверен да ћемо заједно радити на јачању партнерства и добрих односа Србије и Црне Горе", пише на званичном Инстаграм налогу председника Србије.

Папа Фрања честитао Милатовићу почетак мандата

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања честитао је почетак мандата новоизбраном председнику Црне Горе Јакову Милатовићу.

"Ексцеленцијо, са задовољством Вам изражавам најсрдачније честитке поводом почетка Вашега мандата председника Црне Горе, обећавајући истовремено моје молитве да Вам Бог подари мудрост у Вашем служењу за опште добро те зазивам на Вас и на овај љубљени народ обиље милости од Господина", наводи се у честитки.

Око 200 званица на свечаности

Око 200 званица дипломатског кора, домаћих и међународних званичника присутно је на свечаности, председник Србије Александар Вучић, као и већина председника држава земаља региона, специјални изасланици САД, Велике Британије и Немачке, као и премијер Бугарске Галаб Донев.

На инаугурацију Јакова Милатовића стигао је и досадашњи председник Црне Горе Мило Ђукановић, као и премијер Дритан Абазовић.

Дошли су и председник Хрватске Зоран Милановић, чланови Председништва БиХ Жељка Цвијановић и Жељко Комшић, председник Албаније Бајрам Бегај, председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи.

Присуствују и специјални изасланици САД, Велике Британије и Немачке за Западни Балкан Габријел Ескобар, Стјуарт Пич и Мануел Сарацин.

Победио на изборима са готово 60 одсто гласова

Јаков Милатовић, нови председник Црне Горе, који је у другом кругу председничких избора убедљиво победио вишедеценијског владара Мила Ђукановића, припада плејади млађих црногорских политичара, а у жижу политичке јавности дошао је уласком у владу премијера Здравка Кривокапића на место министра за економски развој.

По изгласавању неповерења тој влади, Милатовић је заједно са тадашњим колегом, бившим министром финансија Милојком Спајићем, основао Покрет Европа сад (ПЕС), јуна прошле године.

На локалним изборима у Црној Гори октобра прошле године ПЕС је освојио највећу подршку у Подгорици и најавио формирање власти са странкама победницама парламентарних избора у августу 2020, а Милатовић је био виђен за градоначелника главног града.

ПЕС је Милатовића кандидовао за председника Црне Горе након што је Државна изборна комисија одбацила кандидатуру његовог партијског колеге Спајића и у првом изборном кругу је освојио 28,9 одсто гласова, чиме се пласирао за други круг. Милатовића су у другом кругу подржале странке Демократског фронта, Демократе Црне Горе, ГП Ура, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора.

Према подацима Државне изборне комисије, Јаков Милатовић је у другом кругу избора освојио 58,88 одсто, односно 221.592 гласа, а Мило Ђукановић 41,12 одсто, односно 154.769 гласова.

Радио је у банкарском сектору у земљи и иностранству, био је део тима за економску и политичку анализу у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД), бавио се економском анализом региона Југоисточне Европе, а потом анализом земаља Западног Балкана. 

image