Србија и Балкан

Лицемерје Ескобара: Тврди да се Русија меша у изборе у Црној Гори, а он бира ко ће ући у владу

Док оптужује Русију да се меша у парламентарне изборе, изасланик Вашингтона не крије да се меша у састављање владе
Лицемерје Ескобара: Тврди да се Русија меша у изборе у Црној Гори, а он бира ко ће ући у владуGetty © Anna Moneymaker

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава (САД) за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да постоји опасност од мешања Русије у парламентарне изборе у Црној Гори који су заказани за 11. јун, док са друге стране отворено одређује ко сме да уђе у нову владу, а ко не сме.

Опасност од мешања Русије "одувек постојала чак и на изборима у САД", тврди Ескобар који је у Подгорицу дошао због инаугурације новог председника Јакова Милатовића.

"Будите уверени да ће покушати да искористе све разлике и све устаљене методе - ботове и дезинформације у покушајима да скрену Црну Гору са њеног европског пута. Зато, да, бринем око избора не само у Црној Гори већ и у региону", рекао је Ескобар.

Након овакве оптужбе на рачун Русије, Ескобар је искористио прилику да се подвуче под кожу црногорским бирачима, речима да су направили прави избор на председничким изборима.

Додаје да је убеђен да гласачи приликом одабира владе, "умеју да идентификују дезинформације и да доносе одлуке, које су у складу са њиховим вредностима и тежњама".

"Кад год су грађани морали да праве изборе, они су бирали једини стварни пут који је пред Црном Гором - евроатлантске интеграције", додао је Ескобар.

Док оптужује Русију да се меша у парламентарне изборе, изасланик Вашингтона не крије да се меша у састављање владе. Како је навео, сви који држе Црну Гору на њеном европском курсу могу очекивати подршку САД.

Према његовим речима САД су изричите да оне не бирају владе својих НАТО савезника, али да имају своја "очекивања".

"Као што знате, сви који држе Црну Гору на њеном европском курсу, свако ко остаје посвећен обавезама Црне Горе из НАТО чланства и ко је савезник у борби против корупције може очекивати подршку САД", каже Ескобар.

Ескобар се чак толико меша у унутрашњу политику Црне Горе, да политичаре саветује да оставе своје уско-партијске интересе по страни и да се фокусирају на теме које су битне грађанима, попут економије и борбе против организованог криминала и корупције.

Упитан да ли је код њих видео напредак у том смеру, Ескобар је одговорио да се стратешка визија, коју је у свом инаугурационом говору предочио Милатовић у потпуности у складу са тим вредностима.

"И у том погледу видим много напретка", рекао је Ескобар.

Ђукановић извео Црну Гору на веома добар пут

О бившем председнику Црне Горе, Милу Ђукановићу који је био на власти чак 30 година, Ескобар има само речи хвале.  Како каже, Ђукановић је извео Црну Гору на веома добар пут кроз државну независност кроз НАТО чланство и кроз афирмацију чланства државе у ЕУ.

"Мислим да је оно што смо видели наставак праксе да Црна Гора бира људе који желе да иду ка Европи. И ми (САД) желимо да вам помогнемо у томе", поручио је Ескобар.

На питање да ли је приметио напредак у улози Црне Горе на међународној политичкој сцени, Ескобар је одговорио потврдно.

"Да, у потпуности. Чак је и пре обнове независности, Црна Гора почињала да буде поуздан партнер трансатлантској заједници. А сада, као НАТО чланица, нисте нам само пријатељ нити само партнер, ви сте и наш савезник", казао је Ескобар.

Он је додао да се у том контексту, Црна Гора заиста добро показала.

Ескобар је оценио да је Црна Гора изашла из институционалне кризе у којој је била у децембру прошле године.

"Штавише, Црна Гора је, у свакој прилици, направила прави избор. Оно што сам видео у децембру било је на нивоу песимизма без преседана. А ваш садашњи ниво је оптимистичан и ми делимо тај оптимизам”, поручио је Ескобар.

Говорећи о Отвореном Балкану, рекао је да на ту иницијативу гледа као на прилику за Црну Гору и за регион у погледу економске интеграције.

Ескобар је поновио да ће САД подржати све иницијативе које приближавају Западни Балкан Европи, као и иницијативе које приближавају државе региона међусобно и које су отворене за све њих.

"Другим речима, док год је Отворени Балкан у потпуности усклађен са Берлинским процесом, не видим разлог да му се супротставимо и подржавамо га", казао је Ескобар.

То, како је додао, не значи да САД мање подржавају Берлински процес или заједничко регионално тржиште.

"Док год се залажу за исте ствари, нема разлога да их не подржавамо. И ако две, три, четири или пет држава одлуче индивидуално да иду ка неким од тих приоритета из Берлинског процеса, зашто бисмо их заустављали ако желе да се унапред припреме? То је у реду, али то мора да буде у складу са Берлинским процесом", сматра Ескобар.

Нормализација односа Београда и Приштине до краја лета?

Он је казао да је дијалог Београда и Приштине представља историјски развој односа Србије и Приштине.

Како је Ескобар рекао, договор о нормализацији односа под европским условима који ствара миран, стабилан и предвидљив однос између "две непријатељски настројене суседне државе" је огромно постигнуће.

"Било је потребно много политичке храбрости и од председника Вучића и од премијера Куртија да се стигне до тог договора", додао је Ескобар.

Он је рекао да је то правно обавезујући споразум.

"Потпредседник Европске комисије Борељ је казао да је споразум легалан и правно обавезујућ. И оба су лидера то потврдила. Сада се поставља питање како да га у потпуности имплементирамо", казао је Ескобар.

Он је навео да је оптимистичан да ће се стићи до циља, као и да верује да оба лидера могу да покажу политичку храброст неопходну да се учине прави кораци.

"Код Србије, постоје одређени елементи који морају бити испуњени у погледу признавања регистарских ознака за аутомобиле, личних карти и још неке ствари. И од Косова се очекује да формира Заједницу Српских Општина. Извињавам се, то није очекивање. То је обавеза", казао је Ескобар.

Он је рекао да САД желе да се ти процеси одвијају што је брже могуће.

"Не видим разлог зашто се то не би могло завршити до краја лета", навео је Ескобар.

image