Србија и Балкан

Милатовић: Данашњи дан једна од највећих прекретница у модерној историји Црне Горе

Нови црногорски председник позвао на јединство и заједништво
Милатовић: Данашњи дан једна од највећих прекретница у модерној историји Црне Горе© FOTO TANJUG/ MEDIA BIRO

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић поручио је, на свечаном пријему у Вили Горица поводом ступања на дужност, да је данашњи дан једна од највећих прекретница у модерној црногорској историји, који ће у великој мери и одлучити будућност земље.

"Зато су нам више него икада потребни јединство и заједништво, јер само тако можемо направити искорак ка потпуној демократизацији друштва и постати дио велике, европске породице, којој смо одувек припадали. Зато сам одлучан у намери да, вршећи предсједничку дужност, учиним све како бисмо постигли степен друштвене кохезије који је неопходан да бисмо набоље мењали сами себе и ову нашу Црну Гору", рекао је Милатовић у обраћању званицама након што је претходно данас у Скупштини положио заклетву.

Поручио је да се никад више не сме дозволити да се било ко осећа обесправљено, пренели су подгорички медији.

"Никад више не смемо дозволити да неко због другачијег политичког опредељења буде ускраћен за успех у животу. Моја мисија је Црна Гора једнаких шанси за све грађане, у којој су вредан рад и образовање главни фактори за успех у животу. То је моја прича, за коју желим да постане прича свих нас. Зато су вечерас са нама и бројни универзитетски професори, лекари, културни ствараоци, спортисти, представници медија и НВО, који су у претходном периоду дали велики допринос друштвеним променама у Црној Гори, на чему им сви дугујемо велику захвалност", истакао је Милатовић.

Како преноси Танјуг, указао је на важност образовања на будућност црногорског друштва, рекавши да је зато позвао најбоље студенте.

"Поделе у друштву, које своју генезу налазе у деценијама далеким догађајима у прошлости, одвраћају пажњу свих нас са круцијалних тема. Неретко су те поделе изазиване и изазивају се вештачки, често са намером да се прикрије вишедеценијско растакање општих добара и увећање личних богатстава, на рачун јавног интереса. Уместо да изнова водимо давно завршене битке, време је да изађемо из бусија и окупимо се око онога што је заједнички именитељ свих нас - а то је љубав. Љубав према Црној Гори и жеља за уређеном земљом и бољим животом", додао је Милатовић.

Милатовић је рекао да су гости из иностранства доласком на свечаност показали висок ниво уважавања Црне Горе, "како и доликује истинским пријатељима".

"Зато ћу се искрено и предано залагати за развој добросуседских односа, јер заједно можемо много боље и више. Европска перспектива је заједнички именитељ нашег спољнополитичког курса и вредносни оријентир ка коме се морамо још брже кретати. Зато ће Црна Гора бити поуздан и кредибилан партнер свима, а ја лично најдобронамернији саговорник и пријатељ председницима држава, у региону и шире", додао је нови црногорски председник.

Милатовић је рекао да ће његовати политику мира, подржавати и покретати иницијативе "од заједничког интереса за све нас, дубоко верујући да је свет у којем живимо баш онакав каквим га и сами стварамо."

Милатовић је рекао да је данашњи догађај историјски за Црну Гору и њен развојни пут ка демократској, еколошкој и држави социјалне правде, заснованој на владавини права.

Милатовић је уприличио, са супругом Миленом, свечани пријем поводом преузимања дужности председника, након што данашњим полагањем заклетве у Скупштини постао нови председник Црне Горе.

Свечаности је поред бројних званица из региона и света, присуствовао председник Србије Александар Вучић.

image