Србија и Балкан

Шпирић: Није проблем Додикова посета Русији, него запаљива реторика његових критичара

Шпирић каже да Додиков одлазак у Москву говори о потреби дијалога у тешким глобалним околностима у времену економске кризе широм света, што не могу или неће да схвате критичари свега што долази из Републике Српске
Шпирић: Није проблем Додикова посета Русији, него запаљива реторика његових критичара© Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Састанак председника Републике Српске Милорада Додика са председником Русије Владимиром Путином може да има само позитивне ефекте, за разлику од хушкачких коментара њихових критичара који потпирују мржњу, указао је председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

"Додик је остао на линији компромиса, дијалога и прагматичних одлука које су од интерса за Републику Српску, али и БиХ, посебно када су привредне теме у питању. Запањујуће су изјаве, како преносе медији, новоименованог амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије да Путин креира нови сукоб на Балкану. Такве изјаве су велики проблем за унутрашњи дијалог и заједништво у БиХ, а никако још једна у низу Додикових посета Русији", оценио је Шпирић за Срну.

Према његовим речима, нико из Републике Српске не изазива сукобе него је показана спремност да се договора, формира власт и успостави пуни капацитет институција у којима сви заједно треба да раде и налазе решења.

"Додик, као човек који је на челу Републике Српске, посету Русији искористио је на најбољи могући начин, а БиХ као мала земља требала би да тражи унутрашња решења, а не да путем амбасадора и разних пропагандиста распирује мржњу и страх међу људима", поручио је Шпирић.

Нешић: Радује ме сарадња са велесилом попут Русије

Министар безбедности у Савету министара Ненад Нешић изјавио је данас да му је драго да БиХ има сарадњу са велесилом каква је Русија, те поздравио посету председника Републике Српске Милорада Додика Москви.

Нешић је Додику пожелио да има што више сусрета са државницима у свету јер то може донети корист и Републици Српској и БиХ.

Рекао је да је БиХ у међународној политици мала, те не може утицати на токове међународне политике.

Када је реч Специјалној војној операцији у Украјини, Нешић је напоменуо да БиХ по том питању треба да заузме неутралан став.

"Знате за наш став из Републике Српске и мој став - да треба да будемо неутрални по питању сукоба у Украјини, јер ако неко зна шта су несреће рата и сукоба, знамо ми који живимо овде", навео је Нешић.

image