Србија и Балкан

Петронијевић: Караџић служи казну у ропским условима

Немамо информацију о његовом здравственом стању, али сумњамо да је под јаким психичким притиском, те је питање колико још може да живи, изјавио је Горан Петронијевић за "РИА Новости"
Петронијевић: Караџић служи казну у ропским условимаGetty © Serge Ligtenberg

Писмо 120 српских интелектуалаца о кршењу права бившег лидера Републике Српске Босне и Херцеговине (РС БиХ) Радована Караџића у британском затвору практично је остало без одговора, његово здравље у ропским условима је у великој опасности, рекао је за "РИА Новости" његов адвокат Горан Петронијевић. 

"Један од чланова породице претходно је добио мејл од управе затвора да се права затвореника не крше. Са мном, његовим званичним браниоцем, господину Караџићу је забрањен контакт већ неколико месеци. Контакт са осталим лицима је такође ограничен. Са супругом и ћерком може да разговара само телефоном и то у кратким интервалима од по неколико минута, и то само на енглеском језику", каже Караџићев адвокат.

Петронијевић додаје да су његова права нарушена до невероватних размера.

"Тамо не служи казну, већ га држе у ропству. Немамо информације о његовом здравственом стању, крију то од нас. Верујем да је његово здравље угрожено, јер трпи велики психички притисак и права су му угрожена. Систем је толико затворен да сам веома песимистичан, не знам колико још може да живи овако", додао је Петронијевић.

Караџићева породица и одбрана покушали су да ангажују неколико британских адвоката да га заступају, али су "након што су контактирали затвор и Министарство правде сви су одбили без објашњења".

Бивши председник РС БиХ пребачен је у мају 2021. године из Хага у затвор у Великој Британији на острву Вајт.

Подсетимо, Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) прогласио је Караџића кривим по 10 од 11 тачака за злочине у Босни и Херцеговини, те га осудио на 40 година затвора.

image