Србија и Балкан

Салкић: Шмит има обавезу да уклони Додика са политичке сцене

Потпредседник Републике Српске оптужио српског члана председништва да руши Босну и Херцеговину
Салкић: Шмит има обавезу да уклони Додика са политичке сценеNone © Unsplash/Đorđe Pandurević

Потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић изјавио је да високи представник Кристијан Шмит има обавезу и механизме да уклони са политичке сцене све оне који угрожавају мир и спровођење мировног споразума.

Коментаришући јучерашњи скуп у Бањалуци и изјаве српског члана председништва Милорада Додика Салкић је нагласио да је обавеза високог представника да заштити Дејстонски мировни споразум.

"Високи представник има обавезу и механизме да уклони са политичке сцене све оне који угрожавају мир и провођење мировног споразума. Позиви Милорада Додика на поделу Босне и Херцеговине представљају отворено и директно кршење Дејтонског мировног споразума, угрожавање мира и стабилности у Босни и Херцеговини и региону. Додик је својим иступом, уз подршку страначких и коалиционих партнера, потврдио да наставља сепаратистичку политику на темељима негирања државе Босне и Херцеговине, величању оних који су починили геноцид и друге тешке ратне злочине у БиХ", казао је Салкић.

Високи представник је овим порукама директно позван да реагује и заустави овакво понашање, уколико се уопште осећа високим представником за овај ентитет, изјавио је Салкић.

"Ове поруке Милорада Додика обавезују на потпуну политичку мобилизацију пробосанских политичких снага ради решавања статусних права Бошњака и Хрвата у овом ентитету. У тој борби нико не би смео бити по страни и гледати ускостраначке интересе, већ сви заједно требамо и морамо искористити сва демократска и политичка средства да дођемо до наших права у овом ентитету", додаје Салкић.

Он је позвао на јединство "у одбрани наше домовине Босне и Херцеговине, достојанства и права ових који су се вратили након прогона и геноцида да живе овде и наставе да се боре за своја огњишта, права и нашу домовину Босну и Херцеговину."

Милорад Додик је на јучерашњем митингу у Бањалуци, на ком је по наводима медија у Републици Српској учествовало око педесет хиљада људи, изјавио да ће РС отићи из БиХ, ако се БиХ не врати у уставне оквире. Он је рекао и да многи у међународној заједници желе да Република Српска нестане.

Додик је победио кандидата опозиције Јелену Тривић на изборима за председника Републике Српске одржаним 2. октобра. Опозиционе партије у РС оспориле су резултата ових избора.

image
VV inauguration
banner