Србија и Балкан

"Новости": Куртијева тужба за геноцид пуцањ у празно

Тзв. Косово нема легитимацију да покрене поступак пред Међународним судом правде јер није држава
"Новости": Куртијева тужба за геноцид пуцањ у празноwww.globallookpress.com © © Daniel Kalker

Привремене институције на Косову и Метохији годинама врте исту плочу "претећи" покретањем тужбе против Београда за наводни геноцид који су у јужној покрајини починиле наше снаге, пишу београдске "Вечерње новости".

И поред тога што је јасан став струке да пред Међународним судом правде спор може да покрене само држава призната у Уједињеним нацијама, из Приштине не одустају од оваквог потеза, па је тако председник скупштине Глаук Коњуфца изјавио да се припрема тужба против Србије за геноцид "над народом Косова".

"Не могу да вам наведем конкретан месец или време, али знам да је до сада урађено много, консултовани су најважнији експерти који имају знања из ове области и мислим да је до сада урађен добар посао", рекао је Коњуфца. 

Професор Правног факултета Бојан Милисављевић до сада је неколико пута објашњавао да "тзв. Косово нема легитимацију да покрене поступак пред Међународним судом правде јер није држава, што је неопходни услов према Статуту тог суда".

Он додаје да је и раније било таквих изјава које нису дале никакве резултате.

Адвокат Тома Фила истиче да држава која подноси тужбу Међународном суду правде мора да буде члан УН и подсећа да није први пут да се Србији приписују ратни злочини и геноциди. 

"То је почело с Вуковаром, а нешто слично је причао и Алија Изетбеговић", рекао је Фила.

Адвокати су често истицали да не постоји ни правни, а ни чињенични разлог да се подноси тужба, па се она једино може тумачити као пропаганда за дневнополитичку употребу.

У дискусијама  које су вођене  на ову тему могло се чути да "ако је геноцид извршен, њега је према свим народима извршио НАТО бомбардовањем Србије 1999. године, када су са Космета бежали и Срби и Албанци". 

Из Канцеларије за Косово и Метохију су неколико пута саопштавали да је потпуно јасно да Приштина нема основа, а ни формално правну могућност да тужи Србију за геноцид, те да су овакве тврдње само замајавање јавности. 

Занимљиво је да је премијер привремених институција на КиМ Аљбин Курти управо у свом експозеу, међу главне тачке сврстао и намере да поднесе тужбу против Србије. Касније су се појављивале информације да као саветника у том послу имају званични Загреб.  

image