Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: "Бранилац Европе 2023" на КиМ – отворен војни притисак на Србију

Ово је једна драматична безбедносна ситуација за Косово и Метохију, тиме и за Србију, из арсенала хибридног рата, даљих притисака, рефлексија на дешавања у Украјини, каже за РТ Балкан генерал Владимир Лазаревић
РТ Балкан анализа: "Бранилац Европе 2023" на КиМ – отворен војни притисак на Србију© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

На територији Косова и Метохије, јужне српске покрајине, од јуче до 2. јуна вежбаће војници Сједињених Америчких Држава, Албаније, Турске, Северне Македоније, Хрватске као и тзв. Косовских безбедносних снага, све у оквиру тактичке војне вежбе САД и НАТО под именом "Дефендер Еуропе 2023". На вежби, која ће осим на територији Косова бити организована у Северној Македонији, Албанији и Хрватској, ове године учествоваће троструко више војника тзв. КБС-а, него на претходним вежбама.

Генерал Владимир Лазаревић, легендарни командант одбране Косова и Метохије током НАТО бомбардовања Србије 1999. године, у изјави за РТ Балкан каже да је посебан парадокс што на тим вежбама учествује више од 1.000 припадника тзв. КБС, односно будуће војске Косова, "које САД и Турска припремају и обилато наоружавају".

"Ове вежбе нису само трн у оку Србији, већ посебна опасност за безбедност српског народа на Косову и Метохији и за читав Балкан. Док се данас у Бриселу састају министри спољних послова ЕУ и Западног Балкана, који би требало да говоре о 'стабилизацији прилика', на другој страни имамо масовно ангажовање НАТО трупа и њихових тзв. безбедносних снага, на вежбама, које нису дозвољене по Резолуцији 1244 СБ УН", каже Лазаревић.

У Приштини је јуче, на Тргу Скендербег, на церемонији отварања вежби коју САД и НАТО организују већ годинама, приказана изложба нове опреме КБС-а, а наступио је музички састав Војске САД.

Државни секретар Министарства одбране Србије Немања Старовић оценио је јуче да "распоређивање снага појединих држава у оквиру вежбе 'Дифендер Јуроп 2023' на Космету представља грубо кршење Резолуције 1244, Савета безбедности УН, према којој је Кфор једина војна снага која може бити легално распоређена на простору Косова и Метохије".

Старовић је, поред осталог истакао да "од Србије није тражена сагласност земаља учесница и да Србија нема информацију да ли су земље учеснице добиле сагласност команданта Кфора за улазак на Косово и Метохију".

"Према одредбама Резолуције 1244 СБ УН, једина војна снага која може бити легално распоређена на простору Косова и Метохије јесу јединице мисије Кфор. С тим у виду, распоређивање снага појединих држава у оквиру вежбе 'Дифендер Јуроп 23' представља грубо кршење Резолуције 1244 СБ УН, која утврђује безбедносни и политички поредак на простору наше јужне покрајине. Не само да државе које учествују у делу вежбе који се одвија на простору КиМ нису тражиле одобрење од надлежних органа Србије, већ немамо информацију о томе да је исходована нужна сагласност команданта мисије Кфор за њихов улазак на простор јужне српске покрајине", рекао је Старовић и додао да је Србија на све то благовремено упозорила међународе партнере, каналима дипломатске комуникације.

Генерал Владимир Лазаревић сматра да су ове вежбе велики проблем за Србе који живе на КиМ", посебно у склопу тренутне ситуације, ванредних избора са излазношћу од три или четири посто, што нема нигде на свету".   

"Рекао бих да је ово једна драматична безбедносна ситуација за Косово и Метохију, тиме и за Србију. Све ово је из арсенала хибридног рата, даљих притисака, рефлексија на ово што се дешава у Украјини. Укратко, притисак на Србију да се одрекне самосталне спољне политике и самосталног одлучивања о својим виталним интересима. Постоји реална опасност да снаге ангажоване на овим вежбама, посебно Куртијеве, направе неку провокацију што може да доведе до драматичних догађаја на КиМ. Надамо се да до тога неће доћи, али, постоји реална опасност", каже генерал Лазаревић.

Коментаришући чињеницу да ће на територији КиМ уз војнике и високе официре САД, вежбати и снаге наших суседа, Хрватске, Северне Македоније, Албаније, као и Турске, Лазаревић каже да су и "Северна Македонија и Албанија и Хрватска промотери НАТО алијансе и тзв. колективног Запада у дестабилизацији Србије".

"Ту је и Турска која има релативно добре односе за нашом земљом, која иако у неким ситуацијама није ревностан члан НАТО-а, када је у питању Косово има интересе шире и јаче, и ту не постоје за њих интереси Србије. Порука је да се одрекнемо своје самосталне политике, због чега се врши притисак на Србију војним средствима", оцењује генерал Лазаревић.

Наш саговорник дели став Министарства одбране Србије да је вежба на Косову и Метохији – грубо кршење Резолуције 1244.

"Не може се говорити о вежбама НАТО-а на КиМ кад је та територија под протекторатом, под управом УН. Ту су снаге КФОР-а, а снаге КФОР-а нису само снаге НАТО-а, и не може се говорити ни о каквој вежби НАТО-а на том подручју. Свакако да је ова вежба најгрубље кршење резолуције СБ УН, која налаже да никакве друге војске, никакве друге оружане силе, сем КФОР-а, ни у ком тренутку не могу бити на простору КиМ. То је сада прилика за нашу дипломатију да предузме кораке, да УН и читав свет упозна са овим што се дешава", каже генерал.

Што се тиче даљег развоја тзв. КБС, Лазаревић подсећа да они имају своју мапу пута која је зацртана од стране САД, Велике Британије, Немачке.

"Како им зацртају динамику, тако ће их опремати по мери њиховог начина решавања питања КиМ, а то је формирање апсолутно самосталне и независне државе. Они иду својим путем, газе све пред собом, руше по милионити пут међународно право, а куну се по свету, када је реч о Украјини рецимо, да је то светиња. Ово на Косову сада је најдраматичније рушење међународног права“, закључује генерал Лазаревић.

На КиМ су окупатори не пријатељи

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за РТ Балкан понавља став да је "НАТО на Косово дошао као окупатор, а не као мировна снага и тако се од самог почетка и понаша".

"Србија је прво варана, а онда увучена и у неку врсту колаборације, где владајуће гарнитуре, које год биле, не усуђују се да кажу истину, а истина је да је Косово окупирано. У тим околностима, окупационе снаге заједно са квислиншким албанским снагама сада и реализују разне војне активности. То смо гледали у претходном периоду, то се сада наставља. Нажалост, својим попуштањем, а један од таквих елемената је и начелно прихватање француско-немачког плана за фактичко признање Косова, Србија томе иде на руку. Јер, кад би Србија заузела много чвршћи став, неке земље можда у томе не би учествовале", уверен је Анђелковић.

Он понавља да је ова ситуација "за Србију поука да на Косову немамо пријатеље него окупаторе и да према њима не можемо да се односимо пријатељски, јер ако то радимо, само им помажемо да заокруже независност Косова".

"Чињеница да на вежби на Косову учествују снаге Северне Македоније, Албаније, Хрватске, Турске, за Србију је порука да Запад има читав низ својих експонената око нас, и да они раде оно што се од њих тражи. Ми то знамо. Тако је било и пре пет, десет година, на крају крајева те земље су признале Косово. На нама је да размислимо шта радимо, не можемо да изменимо понашање оних који нам не мисле добро, али можемо своје и да будемо много способнији у одбрани својих интереса, зато нам дефетизам представља највећу опасност", закључује Анђелковић. 

Следећи корак КБС прелази у армију "Косова"

Др Срђан Перишић, професор геополитике и међународних односа, подсећа да се вежбе "Бранилац Европе", одржавају већ годинама, да на њима учествује 25 земаља и да су одржаване широм Европе.

"Бранилац Европе 2023. је наставак војних вежби које организују САД и НАТО, претходно, једна таква вежба била је 2021. када је било ангажовано око 30.000 војника. Сада је ангажовано близу 25.000 војника, од тога је 7.000 из Америке. Занимљиво је да се, као и претходних година, ове вежбе одржавају у окружењу Србије, и то је прва карактеристика тих вежби. Друга је да учествују и тзв. Косовске безбедносне снаге које су се представиле јуче, на смотри у Приштини. Курти је јуче изјавио, а у томе и Хрватска учествује, да се КБС спремају да постану војска или армија Косова што они де факто јесу или сада, само што нису променили име у војска или армија Косова", сматра професор Перишић.

По његовим речима, следећи корак јесте да "Косово" постане чланица НАТО-а, а то и јесте један од циљева ове вежбе.

"Вежбе се зову 'Бранилац Европе', и сада је питање од кога се Европа брани? Један од даљих циљева, у том глобалном сукобу, када је Русија окарактерисана у свим америчким и војним и политичким документима као главна претња Европи, јесте и увежбавање НАТО земаља и њихових партнера, да се у неком погодном моменту упуте ка Русији или да делују овде на Балкану", уверен је Перишић.

Вежба "Дефендер Јуроп", наставља професор Перишић, последњих година, "првенствено шаље поруке Србији као централној балканској држави, у геополитичком смислу то је веома важно истаћи, која није није чланица НАТО-а и то је трн у оку НАТО-а".

"НАТО овом вежбом шаље поруку Србији да промени своју спољнополитичку и геополитичку позицију. Са друге стране да прихвати учлањење тзв. Косова у НАТО. Томе би се можда, само противила Мађарска која у овим вежбама, колико сам видео, не учествује. Јасан је војни притисак на Србију, да су спремни, а то је порука Америке и НАТО-а, да у било ком тренутку дођу у било који део Европе и да је заштите. То вежба, наводно, треба да покаже. Ако се одвија у окружењу Србије, а посебно на КиМ, то је јасан притисак на Србију да мења своју спољнополитичку оријентацију у правцу кретања ка НАТО-у и да мења свој однос према заштити КиМ, превенствено да прихвати учлањење "Косова" у све међународне организације у првом реду у НАТО-у", каже Перишић.

Он понавља да је ова војна вежба – отворени војни притисак на Србију, као и 2021, када је учествовао и КБС, када су вежбе одржане од Балтика до Балкана.

image