Србија и Балкан

Милатовић: Добри односи са Србијом драгоцени, питање амбасадора ускоро

Добросуседски односи и регионална сарадња, уз Европску унију и НАТО, један су од три кључна стуба спољне политике Црне Горе, истиче нови председник Црне Горе
Милатовић: Добри односи са Србијом драгоцени, питање амбасадора ускоро© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић је рекао да су квалитетни и садржајни односи са Србијом драгоцени и да ће по преузимању дужности кренути у интензивну спољно-политичку кампању, у оквиру које има намеру да додатно позиционира Црну Гору као поузданог партнера, доброг суседа и будућу чланицу ЕУ.

"Имајући у виду да су добросуседски односи и регионална сарадња, уз Европску унију и НАТО, један од три кључна стуба спољне политике Црне Горе, посебну пажњу поклањамо сарадњи са свим суседима у региону. Добри, квалитетни и садржајни односи са Србијом су драгоцени и очекујем да они након различитих фаза, које су надам се иза нас, новим пројектима и садржајем добију нови замах, рекао је Милатовић подгоричким "Вијестима".

Милатовић је истакао да очекује да ће се решити проблем амбасадора Србије у Црној Гори и да ће се именовањем нових амбасадора у Подгорици и Београду степен дипломатског представљања вратити на одређени ниво.

"Очекујем да именовањем нових амбасадора у Подгорици и Београду степен дипломатског представљања вратимо на одговарајући ниво, како би у другачијим политичким околностима дипломатски представници могли да буду неупитна тачка повезивања, спајања и сагласја, односно квалитетна спона две државе, промовишући оно што су заједнички интереси за добробит грађана и Црне Горе и Србије", наводи Милатовић.

Поводом покретања поступка Уставног суда Црне Горе о оцени уставности измена Закона о председнику, Милатовић је рекао да се нада да ће та институција ефикасно и брзо донети одлуку о овом питању.

"Поштујући у потпуности начело поделе власти, апелујем на судије да узму у обзир да ово питање утиче на најважније политичке процесе у држави, попут формирања владе и да стога не сме бити недоумица, посебно у светлу предстојећег изборног процеса. Као председник сам у обавези да поштујем Устав и законе који су на снази, а хипотетичке ситуације до којих би могло доћи не бих коментарисао" каже Милатовић.

Председник Црне Горе је прокоментарисао позив за посао који је упутио на друштвеним мрежама и нагласио да је примио 1.200 биографија најразличитијих професионалних профила.

"Моји блиски сарадници, а и ја лично, до сада смо погледали већину достављених биографија, а надам се да ћемо наредних дана успети да завршимо тај посао и позовемо неке од кандидата на разговор", навео је Милатовић.

Говорећи о покрету "Европа сад" Милатовић је потврдио да неће поднети оставку на партијске функције и истакао да тај покрет представља доминантну политичку снагу у Црној Гори која ће у наредном периоду бити стожер државне политике а да ће он томе доприносити у мери у којој се то неће одражавати на вршење председничке функције, коју сматра неприкосновеним приоритетом свог будућег деловања.

"То значи да нећу понављати раније праксе злоупотребе функције председника и будите сигурни да ћу у свакој ситуацији државни интерес ставити испред партијског", обећао је нови председник Црне Горе.

image