Србија и Балкан

Абазовић: Избори су оптимално решење

Премијер Црне Горе истакао је да се мора одредити датум избора и одлучити да ли су то заједнички парламентарни и председнички избори
Абазовић: Избори су оптимално решење

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас да би било добро да се новим изборима добије нова конфигурација парламента, преносе подгоричке "Вијести".

Абазовић је истакао да је неминовно да се мора доћи до решења политичке конфузије која влада у Црној гори.

"Избори су, чини ми се, оптимално решење. Имали смо локалне изборе, имамо промену конфигурације политичке сцене. Потребно је све легитимисати кроз државни парламент. Немам ништа против тога, мислим да је то добро решење. Међутим, морамо да договоримо датум избора, да ли су то заједнички парламентарни и председнички избори. Сасвим је логично да, унутар политичког спектра, видимо шта је заправо најбоље решење", рекао је Абазовић новинарима.

Он је оценио да се атмосфера у Црној Гори променила након локалних избора који су одржани у недељу и да су "спласнуле тензије".

Спомен-плоча у Морињу: Табла да, обележје да, али у складу са законом"

Премијер Црне Горе је одговорио на питање новинара да ли ће Влада Црне Горе дати одобрење Министарству одбране да се уклони спомен-плоча у Морињу.

"Имамо опцију да спроведемо законску процедуру и тако легитимишемо таблу. Наравно, ту ће бити и речи о тексту који није потпуно одговарајући. Ситуација је таква, као да нам је наметнуо неко то да радимо, а да то нису радиле наше власти."

Абазовић је додао да обележја која имају везе са злочинима нису ствар "дневне политике".

"Спомен обележја нису ствар дневне политике, већ опомена будућим генерацијама да се такве ствари никада не понове. Видећемо како да се поставимо око многих ствари које су везане за Министарство одбране. Поновићу свој став, табла да, обележје да, али у складу са законом", поручио је премијер Црне Горе и најавио да ће данас имати састанак у Министарству одбране са начелником Генералштаба Војске Црне Горе.

Спорна спомен-плоча у Морињу постављена је у знак сећања на Хрвате страдале деведесетих година, на иницијативу смењених црногорских министара одбране и спољних послова и чланова Социјалдемократске партије (СДП) Рашка Коњевића и Ранка Кривокапића. Спомен-плоча је откривена 10. октобра а тој свечаности су поред двојице црногорским министара присуствовали и хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман и министар хрватских бранитеља Тома Медвед.

Постављање спомен плоче није обављено у складу са законском процедуром и није добило одобрење владе, али ни Општине Котор. 

Због тога је премијер у техничком мандату Дритан Абазовић покренуо поступак смене двојице министара. Они су смењени гласовима парламентарне већине формиране након избора 30. августа 2020. године.

image
VV inauguration
banner