Србија и Балкан

Додик: Састанци у Русији били су успешни, Путин разуме ситуацију и Српска неће остати сама

Био сам у прилици да руског председника упознам са декадентним понашањем Запада у вези са човеком који није легално изабран за високог представника, казао је председник Републике Српске
Додик: Састанци у Русији били су успешни, Путин разуме ситуацију и Српска неће остати самаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Састанци у Русији су били успешни и Република Српска је показала свој значај, изјавио је данас председник Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре.

Додик је поручио да је са председником Русије Владимиром Путином разговарао више од сат времена, пренела је РТРС.

"Разговарали смо о различитим темама. Био сам у прилици да Путина упознам са декадентним понашањем Запада у вези са човеком који није легално изабран за високог представника", казао је Додик.

Он је навео да је са Путином разговарао и о томе како ће се Русија понашати у погледу могућности да тај неизабрани високи представник наметне одређена решења Српској, па и око имовине.

"Рекао сам да је то за нас зид. Постоје два пута - један је да нестанемо и престанемо постојати, а други је да сачувамо нашу самосталност. Морам да кажем да је одговор који сам добио заиста охрабрујући. Путин разуме ситуацију и Српска неће остати сама", нагласио је Додик.

Лидер Републике Српске је нагласио да је Русија гарант Дејтонског споразума и да је увек чула њихов глас и јасно говорила о злоупотребама које чине високи представници у континуитету.

Наиме, Милорад Додик боравио је у дводневној посети Москви, где се састао са руским председником Владимиром Путином и секретаром Савета безбедности Русије Николајем Патрушевом.

На почетку састанка Путин је рекао Додику да је захвалан Српској на неутралном ставу према сукобу у Украјини.

"Захвални смо вам на неутралној позицији по украјинском питању. Једино таква позиција може да доведе до позитивних исхода", казао је Путин и нагласио да велики број школараца у Републици Српској поштује руску културу и учи руски језик.

Додик је рекао да Српска има потребу да сарађује са Русијом на економском плану.

"Српска остаје упорна у свом ставу да не прати политике које иду за тим да пребаце кривицу само на једну страну у сукобу Украјини", рекао је Додик.

"И ми мислимо да је Руска Федерација, која се упорно борила за свој безбедносни оквир и која је покушавала и раније да обезбеди те гаранције, напросто била присиљена да започне Специјалну војну операцију. Желимо да се сукоб што пре заврши", нагласио је Додик.

image