Србија и Балкан

Ситуација мирна, али је прст на обарачу: Репортер РТ Балкан на северу Косова и Метохије

У центрима ових општина, око заузетих зграда и даље су јаке снаге полиције, борна кола, специјалци под пуном ратном опремом, са дугим цевима, јавља репортер РТ Балкан
Ситуација мирна, али је прст на обарачу: Репортер РТ Балкан на северу Косова и Метохије© РТ Балкан

Друга ноћ на северу Косова и Метохије после упада специјалних јединица косовске полиције и насилног заузимања зграда скупштина општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу протекла је мирно, јавља извештач РТ Балкан са лица места.

У центрима ових општина, око заузетих зграда и даље су распоређене јаке снаге полиције, борна кола, специјалци под пуном ратном опремом, са дугим цевима.

Јуче су припадници косовске полиције скинули заставу Србије која је била на згради општине Звечан и истакли заставу тзв. Косова. Истовремено, у Лепосавићу су скинуте камере досадашњег видео надзора и постављене нове усмерене ка прилазима згради ове општине.

Љуљзим Хетеми, нови градоначелник Лепосавића, изабран са 100 гласова, који је у петак око 17 сати ушао у зграду општине уз пратњу специјалаца, тек пошто је ветар колико - толико разнео облаке сузавца на тргу испред, изјавио је да ће и у понедељак доћи на посао - "без обзира на ситуацију".

Он је рекао да "чак ако се иста ситуација понови", он ће ући у зграду општине" и да не може "свако ко баца камење спречити њега и његове људе да уђу у државне објекте".

Не зна се међутим, да ли ће у зграде скупштина општина које су заузете у петак, моћи у понедељак ујутру да уђу остали радници, Срби којима су радна места у тим зградама, односно, да ли ће им косовски специјалци дозволити приступ радним местима.

Председник Српске листе Горан Ракић јуче је изјавио да ће Српска листа тражити од команде КФОР-а да та међународна мисија омогући Србима чија су радна места у зградама СО на Северу да у понедељак дођу на своја радна места.

Иначе, Српска листа јуче је упутила захтев, молбу и апел председнику Србије Александру Вучићу и државном руководству Србије да, после насилног упада косовске полиције у зграде СО на Северу, "хитно суспендује дијалог са Приштинoм".

Пренет је захтев да дијалог буде суспендован све док се са севера Косова и Метохије не повуку специјалне јединице косовске полиције као и "Куртијеви фиктивни градоначелници".

Специјални изасланик немачке Владе за Западни Балкан Мануел Зарацин осудио је јуче поподне, током посете Косову, одлуку Приштине да "насилно уђе у општинске зграде", али је осудио и "насилне реакције на ту одлуку".

Косовски премијер Аљбин Курти, јуче касније поподне реагујући на "осуде" акције на северу КиМ које су стигле из САД, ЕУ и Квинте да има подршку међународне заједнице и да "посао иде добро".

image