Србија и Балкан

Кфор није обавио свој посао, војска остаје у приправности - закључак Савета за националну безбедност

Како се наводи у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Србије, током састанка договорене су све неопходне безбедносне активности у циљу снажења одбрамбених капацитета Србије
Кфор није обавио свој посао, војска остаје у приправности - закључак Савета за националну безбедност© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Оружане снаге Србије остају до даљег у највишем степену борбене готовости због "бруталне примене силе од стране Аљбина Куртија и његових снага према српском народу на Косову и Метохији", саопштено је данас након седнице Савета за националну безбедност у Београду.

Како се наводи у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Србије, током састанка договорене су све неопходне безбедносне активности у циљу снажења одбрамбених капацитета Србије.

Наглашено је да мисија НАТО на КиМ, Кфор, није обавила свој посао у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-техничког споразума из Куманова.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић овлашћен је да одржава директан контакт са командантом Кфора, у покушају да обезбеди да та мисија испуни своју функцију и мандат, у складу са релевантним актима УН и заштити Србе на Косову и Метохији.

"Република Србија биће чврста и непоколебљива у заштити свог народа", истиче се у саопштењу.

Седници су присуствовали председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министар иностраних послова и секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, директор БИА Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, министарка правде Маја Поповић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, тужилац Загорка Доловац, начелник Београдске полиције Веселин Милић и председник Народне Скупштине Владимир Орлић.

Седницу је синоћ најавио председник Вучић. На северу КиМ јуче је тзв. косовска полиција насилно упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спрече да уђе у општинске просторије.

image