Србија и Балкан

Извештач РТ Балкан на северу Косова: Опсадно стање у Звечану и Зубином Потоку (ФОТО)

Зграде СО у оба града на севетру КиМ и јутрос блокирају косовски специјалци, на улицама градова безброј борних возила, специјалаца са дугим цевима, под шлемовима
Извештач РТ Балкан на северу Косова: Опсадно стање у Звечану и Зубином Потоку (ФОТО)© РТ Балкан

Улица испред зграде Скупштине општине Звечан јутрос подсећа нa сцене из Бејрута од пре више од тридесет година. Борна кола, косовски специјалци, дуге цеви, шлемови, панцири, трагови гарежи на асфалту, патроле под пуном ратном опремом, прсти на обарачу... И тишина, тешка и несносна се спустила на град.

Улаз у зграду СО и јутрос је блокиран, борна кола косовске специјалне полиције су испред, блокирају споредне улице, патролирају... Тешко их је и пребројати. Специјалаце још теже. Неки су у плавим униформама, неки у сивим, неки носе шлемове, неки црне капе на глави, свима је кажипрст на обарачу, јавља репортер РТ Балкан.

На улазу у центар Звечана је још једна патрола косовске полиције, поред патролног возила полицајци у плавим униформама са панцирним плочама на леђима и грудима. Центар Звечана и јутрос је под опсадом. Неки специјалци су у згради општине, други стоје на улици, трећи седе у возилима паркираним на главној улици.

На згради Дома културе која је преко пута општине, вијори застава Србије.

Тек понеко од мештана, староседелаца, на кратко се појави на улици, само до продавнице, да купе основне потрепштине. Људи углавном ћуте, гледају сцене на блокираним улицама, гледају косовске специјалце, дуге цеви, шлемове и панцире.

Јуче поподне на истом месту косовски специјалци на народ су бацили сузавац, шок бомбе, десетак људи је повређено. Зграда општине узета је на силу, кад се сузавац разишао у зграду су специјалци увели председника општине Иљира Пеција који је дан раније заклетву положио у албанском селу Бољетин, шест- седам километара од центра Звечана.

У центру Зубиног Потока сцене идентичне оним из Звечана. Прилази згради СО блокирани, на улици испред много, много борних кола, још више специјалаца. Није се јутрос знало да ли их је више на тргу испред, на улици, у возилима паркираним около, или у самој згради општине.

У једној о уличица пар десетина метара даље, двоја-троја патролних возила КФОР-а. Припадници међународне мисије повукли су се јуче са положаја испред општина пет или десет минута пре упада албанских специјалаца. Један од припадника КФОР-а камером јутрос у Зубином Потоку снима новинаре који снимају косовске специјалце.

На улици тек понеко од Срба. Већина сцене испред општине посматра из околних уличица, погледају шта се дешава, а затим нестану у кући, или у дворишту, замандале капију или врата за собом.

И овде људи ћуте. Одмахују главом. Над градићем крај Ибра тишина.

"Ово је права слика односа те њихове државе према нама Србима... Мисле ли овако довека... Мисле ли онако, као јуче, да сваког дана доводе тог њиховог градоначелника на посао, уз сузавац и шок бомбе, са панцирима и борним колима", каже један од Срба док стоји иза капије у уличици поред.

На згради СО Зубин Поток јутрос вијори застава тзв. Косова.

image