Србија и Балкан

Упозорење из Подгорице: У Црној Гори расте број гладних, посебно деце

Неки од најугроженијих чланова друштва, искључени из социјалне заштите, каже председница Банке хране Црне Горе Марина Медојевић
Упозорење из Подгорице: У Црној Гори расте број гладних, посебно децеwww.globallookpress.com © Uwe Anspach/dpa

Црна Гора се суочава са трендом раста броја гладних, посебно деце, а држава мора да ради на стратешком развоју којим ће се направити одрживе системе за прехрану људи, рекла је председница Банке хране Црне Горе Марина Медојевић.

"Уједињене нације дефинишу глад као периоде када популације пролазе кроз тешке несташице хране и људи данима не једу ништа. Скоро трећина становништва на планети нема сигурно загарантован оброк, а 828 милиона људи одлазе гладни свако вече у кревет, показују подаци Светског програма за храну (WФП) при Уједињеним нацијама", казала је Медојевић, пренео је портал "РТЦГ".

Истакла је да су пандемија корона вируса, рат у Украјини, екстремни климатски услови, само неки од разлога зашто поново расте број гладних у свету.

"У земљама Европске уније 95 милиона и 400 хиљада људи, дакле готово 22 одсто становништва, прошле године је било у опасности од сиромаштва или социјалне искључености", казала је Медојевић.

Црна Гора се, како је навела, такође суочава са трендом раста броја гладних, а посебно деце.

"Ми у Црној Гори још немамо за социјално угрожену децу, бесплатан оброк у школи. Материјална давања стижу до ограниченог броја најугроженијих, што доводи до тога да су неки од најугроженијих чланова друштва, искључени из социјалне заштите", поручила је Медојевић.

Казала је да деца која живе у немаштини, немају дечји додатак који прати њихове развојне потребе.

"Недостају нам и сервиси подршке како би ова деца имала шансе за нормалан раст, развој и остварење својих потенцијала. Социјалне станови и социјалне пензије Банка хране помиње као веома важан сегмент социјалне политике више од деценију", поручила је Медојевић.

image