Економија

Рекордна инфлација у Француској, храна све скупља

Потрошачке цене скочиле су за 7,3 одсто у односу на пре годину дана, што је највећи скок у Француској у историји еврозоне
Рекордна инфлација у Француској, храна све скупљаwww.globallookpress.com © Bruno Levesque

Инфлација у Француској у фебруару расла је брже него што је предвиђано, што представља додатни притисак на тамошњу владу, али и Европску централну банку да се боре против скока цена.

Потрошачке цене скочиле су за 7,3 одсто у односу на пре годину дана, што је највећи скок у Француској у историји еврозоне. Француски државни статистички завод ИНСЕЕ првобитно је пријавио повећање од 7,2 одсто, преноси "Блумберг".

Иако је ревизија података врло мала, политичари пажљиво прате тренд док покушавају да осмисле своје следеће кораке.

ИНСЕЕ је навео у свом извештају да храна, услуге и индустријска роба диктирају бржи раст цена из године у годину, док је скок цена енергије успорен. По њиховим подацима, фебруарска инфлација је достигла 6,1 одсто у фебруару након 5,6 посто у јануару.

Прошле недеље влада председника Емануела Макрона је преговарала с малопродавцима о снижењу маржи на основне артикле како би се помогло домаћинствима у борби с брзим растом цена хране. 

У Француској је инфлација постала велики изазов за Макрона, што се поклопило с његовом спорном реформом пензионог система која предвиђа још дужи радни стаж, и која је покренула салве незадовољства и протеста широм земље.

image
VV inauguration
banner