Србија и Балкан

Запослени пријавили Наташу Кандић због злостављања и других кршења закона

Пријаву против оснивачице невладине организације Фонд за хуманитарно право потписало је 14 запослених и једна бивша запослена
Запослени пријавили Наташу Кандић због злостављања и других кршења закона© M.M./ATAImages

Оснивачицу невладине организације Фонд за хуманитарно право (ФХП)  Наташу Кандић оптужило је 14 запослених и једна бивша запослена за злостављaње, односно мобинг.

Злостављање запослених у Фонду за хуманитарно право пример је систематског кршења права у оквиру организације која се бави управо заштитом људских права, наводи се у саопштењу Синдиката радника и радница задужбина, фондација и удружења грађана који је у процесу формирања.

Синдикат се огласио поводом, како су навели, "злостављања на раду и других кршења закона у ФХП. Наводе и да синдикално организовани запослени ФХП овим саопштењем желе да скрену пажњу јавности на незаконите поступке оснивачице ФХП Наташе Кандић", пише "Време".

Наташа Кандић је рекла да не може да коментарише нешто што нико именом и презименом није потписао, а на питање да ли ће то учинити ако неко јавно иступи, одговорила је: "Размислићу".

С друге стране, неки од запослених у Фонду за хуманитарно право са којима је портал "Времена" разговарао рекли су да још не желе да излазе појединачно под именом и презименом јер Наташа Кандић и даље долази у просторије фонда, па на тај начин желе себе да заштите од нових шиканирања.

Председник Управног одбора је именовао Посебну трочлану комисију УО која је утврдила: лоше поступање према запосленима (малтретирање и употреба увредљивог језика), лоше управљање пројектом РЕКОМ (неиспуњавање циљева и рокова, честе промене методологије, немогућност задржавања и мотивације већ обученог особља), као и злоупотребу овлашћења за контролу приступа и коришћења документације у бази података.

Због свега наведеног, 26. фебруара 2023. УО ФХП је саветовао извршној директорки ФХП Ивани Жанић да уговор Наташи Кандић као координаторки пројекта РЕКОМ, који је истицао 28. фебруара 2023. године, не буде продужен.

Занимљиво да је Кандић недавно саопштила да прекида сарадњу са том организацијом.

"Већ дуже времена не делим исте вредности са Фондом за хуманитарно право. Крај. Настављам са Фондом за хуманитарно право Косово", написала је Кандић на Твитеру.

Указала је да није реч о преласку јер она, како је навела, више од 20 година води тим истраживача приштинског Фонда за хуманитарно право на пројекту "Косовска књига памћења".

Она је 1992. године основала Фонд за хуманитарно право са циљем, како се наводи, документовања кршења људских права која су масовно чињена широм бивше Југославије, током оружаних сукоба у Хрватској, Босни и Херцеговини и касније на Косову и Метохији.

image