Србија и Балкан

Вучић са Србима с КиМ: Ово је лаж, добили смо демарш; Ако крену да одузимају, и ми ћемо (ВИДЕО)

Председник Србије одржао и седницу Савета за националну безбедност
Вучић са Србима с КиМ: Ово је лаж, добили смо демарш; Ако крену да одузимају, и ми ћемо (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Председник Александар Вучић састао се данас са представницима Срба са Косова и Метохије, на њихов захтев.

После састанка председника Вучића са Србима са КиМ, одржана је и седница Савета за националну безбедност.

 "Саслушали смо јутрос захтеве представника Срба са КиМ, који су нас упознали са њиховим проблемима, посебно у предвечерје ултиматума који се тиче одузимања таблица и аутомобила, када је реч о таблицама које је издала Србија. До сада је укупно 18 лица са КиМ прихватило промену и урадилo оно што су тражили. Претње Приштине да ће наставити са сповођењем акције, у потпуности угрожавају стабилност, мир и опстанак нашег народа", рекао је Вучић.

"Ми смо пре неколико дана примили демарш, где смо добили ставове земаља Квинте, у тачки два који се тиче регистарских таблица, каже се да треба да разумемо да је косовска акција легитимна. Саопштио сам да то није истина, да је реч о ноторним лажима", додао је.

Вучић је објаснио да је суштина у томе да је из споразума из 2011. свугде наведено да је реч о КС таблицама, које су, како је истакао, статусно неутралне, али да Приштина сада то негира.

"Све време ми о томе инсистирамо, ми кажемо КС таблице, а они да нема више КС траблица јер су их укинули", рекао је он и објаснио да Приштина захтева РКС таблице, што је недопустиво јер није статусно неутрално пошто РКС значи ”Република Косово”.

"То што прича Приштина, Европска унија, нигде не пише. Може им се. Ја понаваљам, ми прихватамо КС таблице, статусно неутралне таблице, али они неће ни да чују", додао је Вучић.

Он је рекао да је план да их пусте да изађу, али да им не дају да икада више уђу на територију тзв. Косова. "Неће бити понављања 2004. нити икаквих акција сличних томе. Србија неће дозволити прогон српског народа", поручио је Вучић.

О "косовској" војсци

"Није улога НАТО-а да се бори против локалног становништва. Када ће снаге НАТО почети да поступају у складу са Повељом Уједињених нација, то је моје питање”, рекао је Вучић и нагласио да је забрањено формирање тзв. Војске Косова, а НАТО допушта да та ”војска” прави базе и упада на север Ким.

"Траже од нас да погазимо Повељу УН и Резолуцију 1244, све оно што су они погазили. Ако нећемо, следи батина", рекао је он и и додао да ће Србија учинити што је у њеној моћи да сачува мир и стабилност, али и да стане уз свој народ.

"Данас смо говорили и о стању у нашим оружаним снагама и ту смо предузели адекватне мере", додао је.

Вучић је рекао да би баш овим питањем требало да се бави НАТО - да би специјалне приштинске снаге ушле на север КиМ морају да добију сагласност Кфора и градоначелника четири општине.

"Али, шта их брига. Нећу да се бавим мотивима Куртија. Зашто сме све ово да ради, зато што никада није био кажњен. Једино што су радили, јесте да су им пружали подршку. Једно је сигурно: Србе са КиМ нећемо оставити на цедилу", обећао је председник.

Састанак са Србима са КиМ

"Уколико Приштина крене насилно да одузима српску имовину после истека рока за пререгистрацију, искористићемо сва средства и на миран демократски начин пружићемо отпор", рекао је председник Српске листе Горан Ракић после састанка.

Он је нагласио да ће то бити ненасилан отпор народа."Не знамо у шта ће се све то претворити уколико неко насилно крене да одузима нашу имовину", додао је он.

Ракић је рекао да ће се председник Србије обратити после седнице Савета за националну безбедност.

Ракић је истакао да Приштина води кампању за пререгистрацију возила и да је у њу уложила неколико милиона евра, али да су Срби препознали пропаганду и да су само две особе пререгистровале своја возила на северу.

Прецизиро је да ће уколико Приштина крене са насилном акцијом блокирати прелазе и улазе са севера ка централном Косову и југу.

Подршка Србима на Косову и Метохији, поручио је данас председник Србије Александар Вучић након састанка са политичким представницима Срба са КиМ.

"Подршка Србима на Косову и Метохији!", написао је Вучић на инстаграм профилу "Будућностсрбије".

Састанку у Палати Србија присуствују министри унутрашњих послова и одбране, Братислав Гашић и Милош Вучевић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Игор Симић, Далибор Јевтић, Милан Радоичић, градоначелници општина са севера КиМ.

Српска листа је у среду упутила писмо председнику са захтевом за хитан састанак, због најава из Приштине да ће од 1. новембра почети са отимањем имовине грађана и возила са српским регистарским ознакама, што изазива страх и неизвесност код Срба.

Рок за пререгистрацију табилца на Косову и Метохији истиче, 31. октобра, а премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, и поред захтева ЕУ, одбија да га продужи.

image