Србија и Балкан

Мирко пасионато - "инфлуенсер" за кога се увек знало где је и шта ради

Свако те је имао, осећао емоцију, слушао, а ретко ко је могао заправо да чује и зађе у твоју дубину, јер слушајући те, заправо смо испуњавали нас саме
Мирко пасионато - "инфлуенсер" за кога се увек знало где је и шта ради© Принскрин @neovlasceniserviser

"Ја сам Мирко Рашић и навучен сам на механику", рекао си уз онај шеретски осмех и почео да градиш нешто најздравије што је могло да се деси домаћој Јутјуб сцени. Неке приче морају да крену из личне перспективе и са емоцијом јер ради се о теби, а ти си - Мирко пасионато. Кажу, Мирко, познати јутјубер, инфлуенсер, а то је онај Мирко код кога је могао да дође било ко и било кад јер се знало да је та чувена радионица у подножју Генекса. Па постоји ли такав "инфлуенсер" за кога увек знаш где је и шта ради?

И долазили су. Сви. Знао си колико им значи то што ће се сликати са тобом, поразговарати на теме од Тупака, геополитике па све до Тарантинових филмова. Сећам се с којом радошћу си ми причао да си ти као избегличко дете поправљао аутобус хрватских регистарских ознака код Звездиног стадиона. И то је разлог зашто си НАШ Мирко.

Свако те је имао, осећао емоцију, слушао, а ретко ко је могао заправо да чује и зађе у твоју дубину, јер слушајући те, заправо смо испуњавали нас саме. Ти си причао и осећао друге људе, толико си осећао импулсе других, да некад ниси могао да чујеш самог себе. Такав си био и у интервјуима, свако питање било је сувишно, причао си тако лако, без оптерећења.

Говорио си да те покрећу деца која су уписала занат јер си им ти узор. Како то чудно звучи, али без тебе нема тог уточишта за све нас. Мирка који нас је сачекивао широким осмехом и није било шансе да те не купи неком фором у првих пет минута разговора.

Сећам се кад сам те упознао, било је то непосредно пре почетка снимања емисије, дошао си у радничком комбинезону, са стандардно црним рукама из сервиса, кажеш ми да се са таквим човеком не би требало руковати, а ја теби одговорим - тачно, са таквим човеком само се загрлиш. Тај осећај да те познајем и пре него што смо се упознали је нека супер моћ хероја коју си поседовао и којом си зрачио.

Ретки су ти људи са којима се осећа договор у погледу, али Мирко није остављао избор да буде другачије. Глумио си, и то за Оскара у свим категоријама, од главне до споредне улоге. Креирао си једног хероја од антихероја. Са канала "Неовлашћени сервисер" и на бази лика оклеветаног аутомеханичара, стекао си репутацију човека достојног статуса наставка чувеног серијала "Приче из радионице", где је главну улогу играо Зоран Радмиловић.

Прича "неовлашћеног" је серија коју си ти режирао, глумио, продуцирао и шта све не, па то ни филмска екипа не би могла! И тај Џереми Кларксон и "Топ Гир" могли су само љубоморни да буду. Из једне мале гараже си кренуо и створио тим људи, окупио стотине хиљада заљубљеника у начин на који радиш. 

Баш као и култни серијал "Топ Гир" и чувене "Приче из радионице", Мирков канал је пре свега о пријатељству и животним догодовштинама који се одређеним стицајем околности бави и аутомобилима. 

И тај Генекс из чијег подножја је све кренуло, памтићемо као место где се лансирала у звезде једна прелепа прича. И зато јеси први међу једнакима, представник радничке класе, Мирко пасионато, добри Мире... И много више од свега тога, ти си човек, вансеријски и један једини НАШ Мирко и увек ћеш то бити.

Запамтили смо, знам све, само је голф двојка неуништива, али и ти си неуништив и незабораван, баш као и све што си урадио за све нас.

И да, и даље смо навучени на механику, због тебе. Хвала ти за све. 

Мирко Рашић био је драги колега и сарадник РТ Балкан од нашег оснивања. Једном недељно, сваког уторка, водио је емисију ”Савети за возаче”. Објављивањем свих његових емисија редакција је желела да му ода почаст, а свима вама могућност да погледате све материјале који су остали иза њега.

image