Србија и Балкан

Фон дер Лајен: Питање таблица ће бити решено; У Београд с посебним разлогом

Према њеном мишљењу, тзв. Косово одавно је испунило критеријуме за визну либерализацију
Фон дер Лајен: Питање таблица ће бити решено; У Београд с посебним разлогом© Tanjug/Christophe Gateau/dpa via AP

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је у Приштини да верује да ће питање регистарских таблица бити решено без кризе.

"Важно је да су правила јасна и да се морају поштовати. Транзиција иде онако како треба и уверена сам да ће се наћи решење", рекла је Фон дер Лајен, преноси Танјуг.

Према њеном мишљењу, тзв. Косово одавно је испунило критеријуме за визну либерализацију.

"Косово је марљиво радило на европском путу, показали сте своје вредности према ЕУ, али и санкцијама Русији. Марљив рад Косова је прва ставка у нашем извештају о напретку", додала је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији са председницом привремених приштинских власти Вјосом Османи.

Османи је рекла да су поступци тзв. Косова у вези са регистарским таблицама били фер и да су за владавину права и равноправност, преноси портал "Косово онлајн" позивајући се на извештаје албанских медија.

Османи се похвалила и да је потврђено да тзв. Косово има највеће реформе у целој Европи у области владавине права. Она тврди да су онима који су променили таблице спаљиване куће и аутомобили, а да је "мањина која још није променила регистарске таблице под утицајем сталних претњи".

Османи је додала да никада није негирала да постоји француско-немачки предлог и истакла да ће он бити представљен приштинском руководству наредних недеља и месеци.

Упитана поводом изјаве председника Српске листе Горана Ракића да уколико Приштина, КБС или било ко други крене да одузима имовину Срба, Срби ће пружити миран, демократски отпор, Османи је истакла да ће у овом случају применити закон.

"Србија је земља која прети антиправним мерама само зато што Косово спроводи закон, па Србија прети насиљем јер обезбеђујемо владавину права", додала је Османи.

Председница ЕК сутра би требало да посети Београд, а претходно је боравила у Скопљу где је започела њена "западнобалканска турнеја", која ће осим Северне Македоније, Приштине и Тиране, обухватити и Београд, Сарајево и Подгорицу. 

Споразум са Фронтексом

После састанка са премијером Северне Македоније Дмитром Ковачевским, на заједничкој конференцији за новинаре најављена је помоћ Европске уније Северној Македонији од 80 милиона евра за ублажавање последица енергетске кризе, пренела је агенција Телма.

Потписан је и споразум са Фронтексом о заштити граница, а премијер Ковачевски истакао је да је то први споразум са ЕУ на македонском језику, без фуснота и звездица.

Најављујући посету Фон дер Лајенове региону, наведено је да су циљеви представљање пакета помоћи ЕУ земљама Западног Балкана, разговори о миграцијама, као и позив да се придруже пројекту заједничке куповине гаса. Представљајући планове ЕУ за Западни Балкан, комесар за проширење и суседску политику Оливер Вархељи навео је да су се Србија и Северна Македонија придружиле плану заједничке куповине енергената, чији је циљ, како је објаснио, смањивање зависности од руског гаса.

Он је представио и "Енерџи рескју" шему која би у кратком року требало да реши проблеме са којима се суочава регион када су у питању енергенти. После дуге дебате и оклевања појединих земаља ЕУ да подрже план о заједничкој куповини, Европска комисија предложила је да се снабдевање енергентима ипак обавља на овај начин образлажући да ће удружене државе лакше испреговарати повољну цену.

С друге стране, Мађарска није хтела да подржи овај предлог, а председник Виктор Орбан рекао је да би приступање његове земље том плану обуставило уговоре које имају са Русијом о испоруци гаса и оставиле ту земљу без енергената.

Посета Србији, према наводима медија, требало би да има и једну посебну компоненту: позиве држави да усагласи спољну политику са оном коју води ЕУ и да уведе санкције Русији.

Портпарол Лајенове није желео у изјави за Танјуг да каже да ли ће то питање бити отворено.

image
VV inauguration
banner