Србија и Балкан

Босна и Херцеговина ипак без статуса кандидата у ЕУ?

То би била незаслужена награда досадашњим властима, тврди портал "klix.ba"
Босна и Херцеговина ипак без статуса кандидата у ЕУ?© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Француска и Холандија неће подржати давање кандидатског статуса Босни и Херцеговини, сазнаје "klix.ba" и додаје да постоји неколико разлога зашто се ове две државе противе томе и поред снажног лобирања Словеније, Аустрије и позитивног става Европске комисије.

"Први разлог је тај што са чисто формално-правне стране Босна и Херцеговина није испунила 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, који су већ годинама постављени пред домаће политичаре", пише овај портал.

Као други разлог, наводи се то што Француска и Холаднија сматрају да би давање кандидатског статуса за Босну и Херцеговину "била незаслужена награда досадашњим властима", а у тексту се истиче и "кокетирање" Милорада Додика са председником Русије Владимиром Путином. 

"У случају Француске не треба искључити ни то што ова држава има прилично тврд став према проширењу Европске уније и управо су они 2019. години блокирали отварање преговора Албаније и Северне Македоније са Европском унијом. Након тога је Француска инсистирала на увођењу нових механизама преговора за све државе које желе да буду чланице ЕУ", додаје се у анализи.

Када је реч о Француској, могуће је да овакав став Париза последица тога што је Министарство БиХ дало негативно мишљење за оснивање Развојне агенције Француске у тој земљи. 

"Блокирање реформских процеса је управо један од разлога због којег ове државе не желе да Босни и Херцеговини доделе кандидатски статус", пише "klix.ba".

Судбина статуса БиХ могла би да буде повезана и са Мађарском, односно потребом Холандије и Француске да Виктору Орбану пошаљу поруку да не може користити европске институције за своје спољнополитичке интересе, док се ошто супротставља спољној политици ЕУ.

"За блокаду додељивања кандитатског статуса за Босну и Херцеговину, дио кривице вероватно иде и на наметање измена Изборног закона, које је у изборној ноћи учинио високи представник Кристијан Шмит", закључује се у тексту. 

Пре само две недеље, Европска комисија је препоручила да се Босни и Херцеговини додели статус кандидата.

"Давање статуса земље кандидата је понуда са европске стране упућена БиХ и грађанима БиХ. Ми то чинимо за грађане, међутим то долази уз висока очекивања. Политичка елита то мора претворити у стварност", поручио је тада европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

image
VV inauguration
banner