Србија и Балкан

Шмит подржао изборну комисију БиХ, па поменуо питање државне имовине

Нагласио је да је потребно да БиХ преузме неколико реформи како би напредовала на свом путу ка ЕУ
Шмит подржао изборну комисију БиХ, па поменуо питање државне имовинеNone © Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит подржао је рад Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ. Он је уочи најављеног протеста испред Канцеларије високог представника за БиХ (ОХР) говорио о наметнутим одлукама о измени Изборног закона БиХ и Устава Федерације БиХ у изборној ноћи.

Шмит je оценио да је одређене одлуке требало донети за БиХ и Републику Српску, али да му је у овом тренутку приоритет била ФБиХ. Он је притом упутио недвосмислену подршку ЦИК-у.

"У здравим демократијама резултате утврђује независна изборна комисија, а не политичке странке. У овој земљи ЦИК организује изборе, пребројава гласове и објављује резултате. Њихово је дискреционо право да истражи случајеве уколико се појаве неправилности", рекао је Шмит.

Високи представник у БиХ је говорио и о потребним реформама на путу БиХ ка ЕУ и дотакао се питања државне имовине бивше Југославије.

Нагласио је да је потребно да БиХ преузме неколико реформи како би напредовала на свом путу ка ЕУ.

"У том смислу главни задатак представља рјешавање статуса државне имовине бивше државе Југославије. До сада сам био у прилици да видим да је БиХ једина бивша држава из Југославије која није ријешила ово важно питање.- На основу одлука мог претходника државна имовина се налази под забраном располагања која траје већ 17 година при чему се очекује прихватљиво решење државног парламента, а сви релевантни актери су се сложили да се ово питање мора решавати на савезном нивоу као што је истако и у Уставни суд. Ништа од тога се није догодило, подстичем државне и ентитетске органе власти да узајамно сарађују на овим питањима и то још прошле године, али све је било узалуд. Разочаравајуће је бити сведоком такве инертности. Али ја нисам овде да будем разочаран него да радим" рекао је Шмит.

Додао је да је његов став овом питању познат те да се може видети на страницама ОХР-а.

Незадовољан догађајима

О наметнутим изменама Изборног закона БиХ и Устава Федерачије БиХ, Шмит је рекао да је незадовољан развојем догађаја.

"Било би боље да су се домаћи политичари ангажовали у искреном дијалогу. Није било спремности ни по питању финансирања избора. Европски стандарди морају да постану норма. Грађанска и људска права морају да буду загарантована за све. Сви грађани БиХ заслужују да се супроставимо свим врстама дискриминације", рекао је Шмит.

Подсећамо, више од 25 еврозаступника из немачког, холандског и француског парламента позвало је Кристијана Шмита, којег Република Српска не признаје за високог представника, да повуче недавно наметнуте измене Изборног закона, а европарламентарка Тинеке Стрик, која је покренула ову иницијативу, каже да "Шмит више нема кредибилитет да обавља ову функцију и да се својим одлукама сврстао на једну страну".

Она је рекла да ОХР и Шмит имају моћ у БиХ јер може наметати законе, а он је то, каже, урадио у изборној ноћи занемарујући и неуважавајући бираче који морају знати правила по којима бирају.

Оцјенила је да је Шмит наметнуту одлуку донио у "најгорем могућем тренутку" и да је тиме, како каже, показао да му није стало до тога шта грађани и бирачи у БиХ уопште желе.

 

image