Србија и Балкан

Филиповић предвидео да ће Србе "ловити као зечеве", па се нашао на Куртијевом списку за одстрел

Бивши полицајац Александар Филиповић, који је међу првима скинуо униформу косовске полиције, један је од Срба које је премијер "Косова" означио као "део српских криминалних структура на северу"
Филиповић предвидео да ће Србе "ловити као зечеве", па се нашао на Куртијевом  списку за одстрел© Tanjug/AP Photo/Marjan Vucetic

Реченица "Ако уклонимо барикаде, ловиће нас као зечеве", коју је крајем децембра разговарајући са председником Србије Александром Вучићем, изјавио бивши шеф оперативе Косовске полиције Александар Филиповић, показала се, нажалост, као "пророчанство".

Јер, непуних пола године од тада његово име се, уз мноштво других српских имена, нашло на списку за одстрел који је данас представио такозвани председник привремеих приштинских институција Аљбин Курти тврдећи да је реч о људима који су "део српских криминалних структура на северу".

Филиповића је, наиме, Курти, уз Милорада Јевтића, Мицка Јевтића, Ратка Јевтића, Данила Јосифовића и Љиљану Јевтић- означио као једног од главних организатора српских демонстраната.

"Људе које видимо маскиране на снимцима и на фотографијама (са протеста) предводи бивши капетан косовске полиције Александар Филиповић, који се претварао да је интегрисан у нашој земљи. То је главна особа која их води. Филиповић је 29. маја претукао српског држављанина у Лепосавићу, након што је снимао телефоном", устврдио је премијер привремених приштинских институција, а пренео "Кљан Косова".

За Куртија чије се управљање лажном државом свело на угњетавање Срба, Филиповић је заиста велика претња. Он је, док је, уз друге Србе причао са Вучићем крајем прошле године јасно и гласно објаснио зашто наш народ више не може да ћути.

"За нас тамо нема живота под оваквим околностима док су специјалци на нашој територији. Северни део Косова и Метохије није Република Косово није нити ће бити. Они немају никакав елемент државности на северу Косова", нагласио је Филиповић истичући тада и да ће, Албанци Србе, ако уклоне барикаде "ловити као зечеве".

Филиповићу ово "пророчанство", које је заправо било просто огољавање суштине функционисања насилничке власти на Косову, није једини грех према Куртијевом злостављачком режиму.

Он је познат и као један од првих српских полицајаца који су скинули униформу косовских полицијских снага, изјавивши: "Доста је било".

Због тога га је председник Србије Александар Вучић одликовао златном медаљом за храброст "Милош Обилић".

И тада је, очигледно почео да боде очи косовском режиму, па се тако, с времена на време, у медијима благонаклоним према лажној држави, објављују текстови у којима се Александар Филиповић, повезује са безбедносним службама из Београда.

Није ово ни први пут да је бивши полицајац освануо на неком албанском списку, будући да је и крајем децембра посланик Куртијевог Самоопредељења, Арменд Муја објавио списак са називима, како је навео, "српских криминалних организација и њихових руководилаца", тражећи њихово хапшење.

Но, ни овога пута Филиповић, међутим, није хтео да ћути приштинским насилницима, па је убрзо, стигао и његов одговор Куртију који му је као и другим Србима, данас ставио мету на чело.

"Хвала нацистичком следбенику и вођи нацистичке групе полицајаца који ме лично или преко својих слепих следбеника јавно оптужују зато што мирно, достојанствено и поносно стојим уз свој српски народ и са гађењем посматрам насиље које спроводите над народом који не прихвата ропство и тиранију. Захвалан сам зато што ми не треба веће признање од клевете оног који поред нескривене мржње према Србима мрзи и своје и себе", поручио је Филиповић Куртију, у саопштењу које је објавио портал "Косово онлајн".

Филиповић је још једном подвукао да Курти распирује међуетничку мржњу.

"Оптужбе које износе засноване су искључиво на уметничкој слободи Куртијевих наци-следбеника које се огледају у писању филмских сценарија где, очигледно, преко мог лика сви Срби треба да буду представљени као најгори криминалци и тиме свако насиље према Србима представи као оправдано", истиче Филиповић који додаје да су намере Куртија и његовог режима одавно познате.

Он наводи да су врло познате методе оптуживања и пресуђивања оних чија је главна улога да идентификују непокорне Србе како би се на њиховом примеру сломили остали.

"Ми смо били, јесмо и бићемо у својој Србији! Јадна је будућност и Албанцима и Србима са оваквим насилником! Јадна је та демократија кад је само Вјоса и ти видите на Косову и Метохији! Нанели сте непоправљиву штету! Са жаљењем, Александар Филиповић", закључио је Филиповић у свом саопштењу.

image
VV inauguration
banner