Србија и Балкан

Курти објавио списак Срба "организатора" нереда; Ерден мења печат општине С. Митровица

Протести на северу Косова и Метохије се настављају, ситуација нешто мирнија
Курти објавио списак Срба "организатора" нереда; Ерден мења печат општине С. Митровица© РТ Балкан

Стотине грађана Северне Митровице и Звечана окупило се и данас на петом дану протеста, после упада косовских специјалаца у зграду општине Звечан.

Како јавља извештач РТ Балкан, јутрос је на на протесту много просветних радника (школе су затворене, још од понедељка), али и људи запослених у згради општине, који већ недељу дана не могу да дођу до својих места.

У Грачаници је одржан миран скуп подршке Србима са севера Косова и Метохије. Скуп подршке Србима у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, данас се одржава и у Штрпцу и Горњем Кусцу код Гњилана.

  • 2. јун 2023 • 21:51

    21:51

    Вучић: Нисам оптимиста, Курти машта о рату

    Председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији "Прва тема" телевизије Прва рекао је да није оптимистичан ни након што је после сукоба на Косову и Метохији, Запад по први пут стао на страну Србије.

    Косовска полиција је започела сукоб испред општине Звечан, тврди српски председник, који додаје да му је жао припадника Кфора који су повређени.

    "Знају сви на Западу да је Приштина крива. Али Курти то зна, шта год уради, Американци, Немци и Енглези биће за то да мора да се чува такозвана косовска независност, да се не дозволи повратак српских војника, нити широка аутономија за Србе. За све остало криве Србе", истакао је председник.

    "Губимо време и сваки дан може да дође до ескалације сукоба, он неће да престане да шаље специјалце на север Косова. Курти машта о рату - мало они, а мало НАТО", рекао је Вучић.

  • 21:14

    Стејт департмент: Ескобар долази да подржи дијалог

    Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар посетиће Београд и Приштину 5. и 6. јуна, потврђено је Танјугу у Стејт департменту.

    "САД у потпуности подржавају дијалог којим посредује ЕУ. Заменик помоћника секретара за политику према земљама Западног Балкана Ескобар путује у регион да подржи овај процес", наведено је у одговору Стејт департмента.

  • 21:07

    Мојсиловић обишао размештене снаге Војске Србије

    Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је део снага Војске Србије задејствованих у складу са одлуком врховног команданта и председника републике.

    Генерал Мојсиловић је јуче и данас током боравка на терену одржао састанак са најодговорнијим старешинама Војске Србије на издвојеном командном месту Генералштаба и потом обишао више јединица у рејонима њиховог размештаја.

    Том приликом је остварио непосредан увид у оспособљеност и борбену готовост ангажованих састава Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и специјалних снага Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

    На крају обиласка, начелник Генералштаба је изразио задовољство чињеницом да су задејствоване јединице одлично оспособљене, максимално попуњене, са потпуно исправном техником и, што је најважније, да је морал на изузетно високом нивоу, наведено је у саопштењу.

  • 20:53

    Цаколи: Очекује се оставка градоначелника и нови избори на КиМ

    Еуген Цаколи из Косовског демократског института  рекао је данас да се, с обзиром на притисак међународне заједнице, очекује оставка албанских градоначелника у четири општине на северу КиМ, преноси Коха.

    Цаколи је нагласио да је евидентно да ће избори у четири општине на северу поново бити одржани, али да је неизвесно која ће се законска регулатива следити за њихово одржавање.

    "Узимајући у обзир тренутне услове и велики међународни притисак, оставке су излаз који ће пратити институције. Јасно је да нови председници практично нису у стању да заврше свој мандат", рекао је Цаколи за КТВ.

  • 20:45

    Додик: Народна скупштина РС усваја резолуцију о заштити Срба на КиМ

    Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас да ће у Народној скупштини РС (НСРС) бити усвојена резолуција о заштити Срба на Косову и Метохији.

    Додик је истакао да већ постоји парламентарна већина за усвајање предлога резолуције о заштити Срба на КiM и територијалном интегритету и суверенитету Србије, пренео је "Кликс".

  • 19:54

    Свећља: Протести нису били мирни

    На друштвеној мрежи Твитер огласио се министар унутрашњих послова привремених приштинских власти Џељаљ Свећља који тврди да протести на северу КиМ нису били мирни.

    "Ове бројке напада доказују да протести нису били мирни. Oво нису протести грађана, већ фашистичке милиције. Али они ће пропасти, победиће демократија и правда", написао је он.

     

  • 19:46

    Зећири против нових избора у Зубином Потоку

    Албански председник општине Зубин Поток Измир Зећири успротивио се одржавању нових избора у северним општинама на Косову и Метохији, рекавши да нема разлога за понављањем и да би нови избори могли да изазову још напетију атмосферу.

    "Не размишљам у том правцу. Желим ширу анализу, да се види има ли потребе да се иде на изборе. Не видим разлоге зашто треба ући у изборе, који могу додатно да закомпликују ситуацију", истакао је Зећири за "Кљан Косова".

    Он је рекао да ће се консултовати са странком Демократска партија Косова (ДПК), чији је члан.

    "Наравно да ћу се консултовати са странком, али и бирачима, да видим разлог зашто бих се повукао са позиције. Нисам ушао да се повучем, већ да анализирам околности", рекао је Зећири.

    Председник ДПК Мемљи Краснићи такође се противио одржавању избора на северу.

    Краснићи је навео да је поручио премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију да чак и ако северне општине изађу на ванредне изборе, избори не могу бити одржани у Звечану и Зубином Потоку, наводи "Репортери".

    Француска и Немачка позвале су у четвртак Београд и Приштину да што пре организују нове изборе у општинама на северу КиМ у којима је дошло до тензија, рекао је француски председник Емануел Макрон, након разговора који су он, немачки канцелар Олаф Шолц, и шеф европске диломатије Жозеп Борељ одржали са председником Србије Александром Вучићем и председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, на маргинама састанка Европске политичке заједнице у Молдавији.

    Борељ је на Твитеру саопштио да су на састанку изнета три захтева - одржавање нових избора на северу КиМ, обезбеђивање учешц́а Срба на њима и започињање рада на успостављању Заједнице српских општина.

    Курти је након тога условио одржавање нових избора у општинама на северу КиМ окончањем, како је навео "насилних протеста испред општина на северу" и пуном применом Бриселског споразума.

  • 19:37

    Старовић: Безбедносна ситуација суочена са озбиљним изазовима

    Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић рекао је данас да је тренутна безбедносна ситуација суочена са озбиљним изазовима будући да се Срби на северу Косова и Метохије с разлогом осећају угрожени.

    "Стање повишене борбене готовости јесте једна врста мере предострожности која се управо и заводи због стања на КиМ. Оно не представља претњу никоме, али сасвим сигурно да улива један степен сигурности", рекао је Старовић за Танјуг.

    Додао је да су оружане снаге Србије задужене да обезбеде сигурност Срба на КиМ.

    "У Приштини се понавља један образац којим сведочимо већ две године. Када год дође до неког малог напретка у преговарачком процесу Аљбин Курти отвара нове кризе и поставља нове тачке ескалације", рекао је Старовић.

    Додао је да се Србија у последњих недељу дана суочила са једном озбиљном кризом која је изазвана једностраним потезима администрације у Приштини.

  • 19:18

    Атић поднео захтев за чланство С. Митровице у Асоцијацији тзв. косовских општина

    Градоначелник Општине Северна Митровица, Ерден Атић, затражио је пријем у Асоцијацију такозваних косовских општина, у којој до сада није било општина са српском већином, потврдио је за Танјуг одборник и потпредседник скупштине Северна Митровица, Скендер Садику.

    Садику је рекао да је "градоначелник Атић упознао одборнике са својим захтевом, упућеним председнику Асоцијације, Сазану Ибрахимију".

    Сви градоначелници општина са српском већином, после изласка Срба из институција такозваног Косова, сада су Албанци, као и одборници у скупштинама општина.

     

     

  • 18:43

    Дуга колона оклопних возила Кфора креће се из правца Јужне Митровице ка Приштини

    Дуга колона оклопних возила Кфора, уочена је оko 18.30 како се креће из правца севера ка југу, односно из правца Јужне Митровице ка Вучитрну и Приштини, јавља наш дописник.

    У овом тренутку је на путу и једна нешто краћа колона возила тзв. косовске полиције, а ради се о редовној смени РОСУ.

image