Србија и Балкан

Рама за Би-Би-Си: Став Куртија о северу КиМ није исправан, САД и ЕУ су потпуно у праву

Албански премијер истакао је да је Курти био одлучан да охрабри новоизабране градоначелнике у четири општине на северу КиМ да уђу у зграде општина
Рама за Би-Би-Си: Став Куртија о северу КиМ није исправан, САД и ЕУ су потпуно у праву© AP Photo/Andreea Alexandru/Tanjug

Став премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија о дешавањима на северу КиМ није исправан, а Сједињене Америчке Државе и Европска унија су "потпуно у праву", оценио је премијер Албаније Еди Рама у разговору за британски Би-Би-Си.

"САД и ЕУ желе да подигну 'Косово' на други ниво и из тог разлога су они потпуно у праву у вези са дешавањима у северним општинама, а не Аљбин Курти", рекао је Рама.

Он је навео да САД и ЕУ желе да од тзв. Косова направе независну државу коју сви признају, и која, како је рекао, "може да седи у УН и било којој другој међународној институцији".

Истакао је да је Курти био одлучан да охрабри новоизабране градоначелнике у четири општине на северу КиМ да уђу у зграде општина.

"Да разјасним, било је јако добро што су имали изборе и што се показало да нико не може да подрива демократију на 'Косову'. Али, није била добра идеја инсистирати да нови председници уђу у те зграде и подстичу насиље, где су неправедно повређени војници Кфора", рекао је Рама и додао да он за ситуацију на северу КиМ не криви искључиво Куртија, већ и српску страну која је бојкотовала изборе.

Оценио је да је потребно сагледати шири оквир.

"Широки оквир је чињеница да су 'Косово' и Србија, захваљујући Аљбину Куртију и Александру Вучићу, веома близу споразума", рекао је албански премијер.

Изразио је уверење да ће до споразума између две стране, како је рекао, без обзира на све, ипак доћи.

"Сви лидери које смо срели у Молдавији били су јасни у ставу да две стране треба да седну и једном за свагда закључе споразум", рекао је Рама и навео да је финализација споразума једини акт примерен за Београд и Приштину, како би заједно наставили путем европских интеграција.

image