Србија и Балкан

Вучић: Нисам оптимиста, Курти машта о рату; Нема санкција Русији

Председник Србије Александар Вучић гостовао је у емисији "Прва тема" телевизије Прва
Вучић: Нисам оптимиста, Курти машта о рату; Нема санкција Русији© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs

Председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији "Прва тема" телевизије Прва рекао је да није оптимистичан ни након што је после сукоба на Косову и Метохији, Запад по први пут стао на страну Србије.

Косовска полиција је започела сукоб испред општине Звечан, тврди српски председник, који додаје да му је жао припадника Кфора који су повређени.

"Знају сви на Западу да је Приштина крива. Али Курти то зна, шта год уради, Американци, Немци и Енглези биће за то да мора да се чува такозвана косовска независност, да се не дозволи повратак српских војника, нити широка аутономија за Србе. За све остало криве Србе", истакао је председник.

"Губимо време и сваки дан може да дође до ескалације сукоба, он неће да престане да шаље специјалце на север Косова. Курти машта о рату - мало они, а мало НАТО", рекао је Вучић.

Он је открио да је имао веома тежак разговор са Шолцом и Макроном.

"Ја ћу тек од понедељка кад чујем Лајчака и Ескобара и чујем све идеје да позовем Србе са КиМ и да се консултујем с њима".

Он каже да је потребно бар за почетак повући специјалце "да имамо нешто да кажемо људима.

"Знам да би Србима одговарало да имамо локалну власт да се мало спусте тензије. Пустите ме да преговарам да нешто обезбедим за Србе", рекао је Вучић, коментаришући предлог западних лидера о понављању избора. Ипак, додао је, није добро решење ни излазак на изборе пре формирања Заједнице српских општина, јер је то и био разлог за напуштање институција и бојкот избора.

Он не зна шта је тренутно решење, нема, како каже, чаробни штапић.

"Ми морамо да видимо шта је то шта ће наш народ да добије, а не само шта наш народ попушта. Ми желимо мир, компромис и спуштање тензија", рекао је председник.

Предстоје нам, каже, тешки дани, а Срби су спремни да деескалирају ситуацију, да се залажу за мир.

"Курти нам је данас рекао да жели да учествује у демократизацији Србије и рушењу Вучића, али нек стане у ред и сачека. Они су у Кишињеву причали да Србија није увела санкције Русији и то им је једина прича, ништа друго и не знају", истакао је председник.

Он, каже, даје све од себе.

"Данас сам разговарао са четворицом америчких званичника, између осталих са Џонатаном Финером и Дереком Шолом. То је само са америчким званичницима. Трудимо се да сачувамо народ, мир, нашу земљу и наше интересе. Трудим се на сваком месту. У Молдавији сам стигао да разговарам са 38 лидера, од тога сам имао 14 билатералних састанака", поручио је Вучић.

Један институт, како је навео ради анализу хибридног рата који се води против њега, резултати су, истиче застрашујући.

"Немам времена за то морам да се бавим свим питањима, од Косова и Метохије, преко школе и родитеља, наменске индустрије, војске. Понудио сам разговоре још пре седам дана по свим важним питањима, али се нико није јавио, плашећи се реакције на друштвеним мрежама", истакао је Вучић.

С једне стране су они који кажу "признајте Косово", а с друге "добровољни даваоци туђе крви који неће у Рударе, али на Аутокоманди хоће", навео је председник.

"Зато мора да се понуди нешто друго, нешто да се заштите интереси Србије. У ери друштвених мрежа имате два екстремистичка крила, а нормалност у средини остаје огољена, и све можете да будете само не пристојни", истакао је Вучић коментаришући притиске с којима се суочава на власти.

Вучић се осврнуо и на сусрет са Зеленским, односно реакције које су уследиле након тога.

"Шта хоћете, да се не рукујем са председником земље која није признала Косово, никада ништа нажао није учинила Србији", упитао је Вучић, истичући да, када се рукује са Путином сви кажу да је против Запада, као и да неће уводити санкције Русији "јер сам стајао четири минута са Зеленским".

Коментаришући наводе да је спреман да распише изборе да не би увео санкције Русији, он каже да то нема везе једно с другим.

"Има неких који све подводе под Русију, па су причали да сам расписао изборе да не бих уводио санкције прошле године. Нису они помислили ништа, то је проблем. Проблем је у томе што знају људи да се ништа није догодило, већ то злоупотребљавају и користе за своју прљаву кампању. Колико штете својој земљи они који се неодоговорно понашају према ситуацији на КиМ. А они који су злоупотребљавали трагичне догађаје? Шта су урадили и тражили за децу? Шта су тражили за родитеље? Знате ли иједан захтев за децу и родитеље? Какве везе имају њихови захтеви, за прелазну владу и оставку Вучића. Све што је њима потребно, а ништа за децу и родитеље", навео је Вучић.

Чак и када се блокирају путеви, аутопутеви од највећег значаја, нема полиције да неког склања, док како каже, Србија ништа не ради док на Западу органи реда "убијају бога у њима".

Имамо 67.000 прикупљених цеви и минско експлозивних средстава и више од два милиона метака, саопштио је председник резултате акције прикупљања нелегалног оружја, и подсетио на донету одлуку о запошљавању психолога.

"Радимо на томе да промовишемо толеранцију и борбу против насиља. То су мере, то је оно што је држава урадила брзо и одговорно. Слушала све и донела мере", нагласио је Вучић.

Председник је коментарисао и најављено укидање ријалитија, што је и био један од захтева људи који протестују.

"Знате ли какве политичке емисије имате, и какве се вредности тамо презентују јавности. Десет пута горе од било ког ријалитија. У Скупштини гледате ријалити гори од било ког, а ја ценим Скупштину. Шта ћемо са тиме. Је л' то значи да треба да укинемо скупштински пренос. Шта да радите када неко тамо лаже сваки дан. Је л' треба да укинемо све филмове? "Рамбо", "Роки", "Кум"? Је л' све то треба да укинемо? Када тако нешто радите јасно је да тражите довољан разлог. Ево замолио сам господина Митровића, и тог ријалитија нема више за три дана", истакао је Вучић.

На захтеве опозције да се формира прелазна влада, он истиче да прелазне владе неће бити док је жив.

"Само ако ми се нешто деси, могу да праве прелазну владу. Сувише волим Србију и знам шта је држава и шта је влада, да бисмо се тим играли. Ко је тај ко одлучује ко формира прелазну владу? Неко ко је смислио да може. Када се она формира, колико год да траје, земља је разорена, све стаје, министри су несмењиви, а директно страни фактор управља том владом", упозорио је председник.

Вучић каже да је довољно да опозиција само каже да тражи изборе, и да ће их добити.

"Они неће изборе, знају они добро то", истакао је, председник додајући да би највише волео да се одржи референдум за председника, "да видимо како ће да прођу".

Боље бити Путин из суседства, него Павелић из суседства, поручио је Вучић хрватским и регионалним медијима који последњих дана објављују текстове о њему поредећи га са руским председником.

Да ли је покрет чије је оснивање председник најавио "замена за СНС", упитала га је водитељка, али је Вучић поручио да не постоји замена за СНС.

"СНС је мотор развоја друштва, он је изградио ову земљу, подигао болнице, школе и пруге, успео да обезбеди стабилне јавне финансије и чврсту валута. СНС је успео да промени лице Србије", рекао је Вучић који је додао да верује да ће СНС колективно приступити његовом покрету како би он добио "ширину".

"Ови" га, како истиче, неће победити, а из политике ће, како истиче, отићи сам, након што помогне онима за које мисли да могу да очувају Србију.

image